Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

środa, 05 września 2007

Na deszczowe dni: zupa-krem z cukini

Ciągle pada! i zrobiło się tak zimno, że chyba czas na rozgrzewającą zupę. Na pożegnanie lata proponuję krem z cukini, o  wyraźnym smaku ziołowo-czosnkowym

 

 

składniki na 2 porcje:

Pół młodej, cienkiej cukini

2 ziemniaki

1 słodka cebula

4 duże ząbki czosnku

pół litra bulionu warzywnego z kostki

po 1 łyżce masła i oliwy

zioła prowansalskie

sól, pieprz

 

sposób przygotowania

Cebulę, czosnek i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Cukinię umyć (nie obierać), pokroić w półplasterki.

Rozgrzać w szerokim rondlu oliwę i masło, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić je (nie rumienić), popieprzyć, dodać troszkę ziół prowansalskich, dorzucić ziemniaki, chwilę przesmażyć, dorzucić cukinię, smażyć aż stanie się ona szklista.

Przygotować bulion warzywny z kostki, wlać go do rondla z warzywami, gotować ok. 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby, uzupełniać zupę gorącą wodą.

Wyjąć kilka półplasterków cukini.

Pozostałość zmiksować na krem. Sprawdzić, czy nie trzeba doprawić solą lub pieprzem.

Do każdej bulionówki wlewać zupę i dorzucić kilka półplasterków cukini (tych odłożonych).

Smacznego!!!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
środa, 05 września 2007 22:43

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ganga napisał(a) komentarz datowany na 2007/09/19 14:23:21:

    Kocham te zupe! Przywlaszczylam sobie ja z Twojej ksiazki autorskiej na Mniammniam.pl. Troszke zmodyfikowalam (wmiksowuje do zupy lyzke sereka topionego i zamiast ziol prowansalskich dodaje jedynie tymianek i koperek (swieze!)). I wlasnie dzis ja mam do obiadu, az sie moja buzka do niej smieje....

  • negresca napisał(a) komentarz datowany na 2007/10/22 11:00:01:

    Ganga, muszę wypróbować Twój sposób na cukiniową; akurat mam kawałek "wolnej" cukinii. Żebym tylko nie zapomniała kupic serka topionego!
    Ale tymianku swieżego to raczej na mojej prowincji nie dostanę:(((( będzie musiał wystarczyc koperek.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl