Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

czwartek, 13 września 2007

Sos pomidorowy lekko rozbielony

Teraz najlepszy czas na pomidory; ładnie wyrosły, są dojrzałe, jędrne, słodkie. Czas więc na przykład na sos pomidorowy. Trochę czasu zajmie jego przygotowanie, ale jaki on ma cudowny smak! Naturalną słodycz pomidorów podkreśla dodana marchewka, pikanterii dodają przyprawy, a śmietana sprawia, że otrzymujemy piękny kolor: nie czerwony, nie orange, będzie to lekko rozbielony łosoś. Bardzo lubię dodatek  śmietany do potraw z pomidorów, to znakomity mariaż!

 

 

Bierzemy więc:

5 pomidorów

1 dużą cebulę

1 marchewkę

2 ząbki czosnku

2-3 łyżki oliwy

1 łyżkę masła

2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany (22 lub 18 %)

sól, czarny pieprz, łyżeczkę suszonego oregano, szczyptę mielonej ostrej papryki, sporą szczyptę cukru

 

Pomidory trzeba naciąć na krzyż i zanurzyć na jakieś 2 minuty we wrzątku, po czym obrać ze skórki (po takiej kąpieli skórka łatwo zejdzie). Kroimy je na kawałki.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie kroimy obrane ząbki czosnku.

Marchewkę obieramy i ścieramy na grubej tarce.

W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło i kiedy się roztopi wrzucamy cebulę, czosnek i po chwili marchewkę. Podgrzewamy kilka minut, mieszając, i podlewamy niewielką ilością gorącej wody. Kiedy zagotuje się całość, wrzucamy pomidory i lekko przyprawiamy (trzeba dodawać przyprawy po troszku, aż uzyskamy smak, który nam odpowiada). I teraz na malutkim ogieńku gotujemy sos, bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, jakąś godzinę co najmniej, a w miarę, jak będzie gęstniał, zwiększamy intensywność mieszania; raczej trzeba będzie stać przy garnku, bo taki sos lubi się przypalać. Kiedy już wszystko będzie rozgotowane, miksujemy całość na jednolitą masę. Na końcu dodajemy śmietanę i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku.

Pyszny do makaronów i jarzyn (np. do kalafiora).

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
czwartek, 13 września 2007 00:08

Polecane wpisy

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl