Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

poniedziałek, 19 listopada 2007

Ciasteczka z Zielonego Wzgórza

Te warstwowe ciasteczka należały do ulubionych wypieków Lucy Maud Montgomery; często wspominała o nich w swoich zapiskach. Bardzo pyszne, mają ciekawy, niespotykany u nas smak

 

 

 

 

 

 Napisałam kiedyś w opisie swojej internetowej książki kucharskiej:Zawsze chciałam być jak Ania z Zielonego Wzgórza, ale już ta starsza, podszkolona przez Marylę, umiejąca wszystko przyrządzić i pięknie podać. Trudno się więc dziwić, że kiedy ukazała się zapowiedź książki: Kuchnia z Zielonego Wzgórza, to było oczywiste, że muszę ją mieć.

 

 

  ksiązka

 

 

I mam ją już, hura!!!! Wprawdzie to od św. Mikołaja, ale tym grzeczniejszym to już zaczął rozdawać, nie czeka na 6 grudnia :))))

Książka jest urocza! Pięknie wydana, autorstwa jej kuzynki, córki kuzynki i wnuczki, stylizowana na stary druk, z przełomu wieków, ze zdjęciami rodzinnymi ciotki Maud. Przepisy są autentyczne, wyszukane ze zbiorów Lucy Maud, z zapisków jej rodziny i przyjaciół, z którymi chętnie dzieliła się przepisami.

 

A oto przepis na ciasteczka, który wypróbowałam:

 

Pół szklanki masła

szklanka białego cukru

2 ubite jajka

pół łyżeczki wanilii

1 i pół szklanki mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

pół łyżeczki soli

Masło należy rozetrzeć z cukrem (ja to robiłam mikserem). Dodać jajka i wanilię, dalej rozcierać, potem przesiać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia.

Powstałe luźne ciasto należy rozsmarować na blasze wyłożonej papierem pergaminowym (rozmiar blachy ok. 23 x 33 cm)

 

 Przygotować drugą warstwę:

1 białko

1 szklanka jasnego brązowego cukru

pół łyżeczki wanilii

pół szklanki posiekanych orzechów włoskich

Należy ubić pianę na sztywno, dodać cukier i wanilię, jeszcze chwilę ubijać.

Rozsmarować pianę na cieście.

Posypać orzechami (ja posypywałam orzechami grubo zmielonymi).

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C

Wyjąć, lekko przestudzić i czubkiem bardzo ostrego noża delikatnie pokroić na kawałki, np. na trójkąty.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
poniedziałek, 19 listopada 2007 05:56

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • karowa25a napisał(a) komentarz datowany na 2007/11/20 03:47:03:

    Wyglądają równie pięknie i smakowicie jak Twoje rogale! :-)
    A niedawno na kulinarnych blogach świętowano Orzechowy Weekend, i tak sobie pomyślałam, że te Ciasteczka z Zielonego Wzgórza idealnie by się na to święto nadały! :-)
    A tak na marginesie to przepis nie wydaje się trudny, może więc warto się skusić?
    Pozdrawiam!

  • saurelin napisał(a) komentarz datowany na 2007/11/20 23:49:44:

    sliczne ciasteczka :)
    chyba wiem co ja sobie zazycze od Mikolaja ;)

  • negresca napisał(a) komentarz datowany na 2007/11/21 09:51:25:

    Karowa, skuś sie na ciasteczka, sa takie inne, super do kawy:)))
    Saurelin! Mikołaj wie, co sobie życzysz:))) wypatruj renifera:))))

  • szuszu7867 napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/06 09:31:52:

    Czy bylaby Pani uprzejma podac jak Dlugo nalezy to ciasto piec? :-) z gory dziekuje szuszu

  • negresca napisał(a) komentarz datowany na 2012/09/07 06:35:41:

    Szuszu, rzeczywiście jakoś przeoczyłam czas pieczenie, przepraszam. Piecze się te ciasteczka ok. 30 minut.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl