Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

niedziela, 16 grudnia 2007

Choinkowe pierniczki

Już od kilku lat piekę pierniczki na choinkę, wracając do starej, polskiej tradycji, kiedy pierniki były obowiązkowym elementem wystroju świątecznego drzewka. Mam mnóstwo foremek do wycinania, ale właściwie nie wiem, po co je kupuję, skoro i tak, kiedy piekę ciasteczka, zawsze wybieram serca lub gwiazdki :))))

Na choince gwiazdki powinny być obowiązkowo!

Wczoraj wieszałam piernikowe gwiazdki i serca na choince u Zet; polukrowane białym lukrem, pięknie się odznaczają.

 

 

Robię te pierniczki z przepisu Bajaderki; są cienkie i przypominają nieco szwedzkie pierniczki pepperkakor (dostępne w ikei). Melasę z oryginalnego przepisu zastępuję miodem.

A oto przepis:

1/2 kostki masła

1/2 kostki margaryny

3/4 szklanki brązowego cukru jasnego

1/2 szklanki cukru pudru

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu

1 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru

1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego

szczypta soli

1 duże jajko

2 łyżki miodu

3 szklanki mąki

3 łyżki mąki ziemniaczanej

Masło i margarynę utrzeć z cukrem, solą i przyprawami na lekką i puszystą masę. Dodać jajko i miód i dobrze ubić. Wsypać połowę mąki do masy i dokładnie utrzeć, wsypać pozostałą mąkę i mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Podzielić ciasto na pół (ciasto będzie bardzo miękkie), każdą połowę spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Na lekko posypanej mąką stolnicy wywałkować ciasto (grubość jest dowolna - im cieńsze ciasto, tym kruchsze i delikatniejsze ciasteczka) i wycinać gwiazdki lub inne kształty. Jeśli pierniczki mają wisieć na choince trzeba zrobić dziurkę na wstążkę lub sznureczek (można to zrobić np. rurką do napoi). Układać na wyłożonej pergaminem blasze. Piec 10-12 minut, aż zaczną się lekko rumienić na brzegach. Wystudzić na drucianej siateczce.

Polukrować, ewentualnie ozdobić posypką lub perełkami.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
niedziela, 16 grudnia 2007 21:51

Polecane wpisy

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl