Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Świąteczny pasztet domowy

Właśnie upieczony, czeka na zachwyty domowników i gości:)))

Przepis mamy w rodzinie od dawien dawna, spisany na dużym arkuszu pergaminu, złożonym na cztery i odkąd pamiętam, dwa razy w roku, na święta Bożego Narodzenia i na Wielkanoc rozwijało się go delikatnie, bo był już nieco poprzecierany na zgięciach.

Ja wprowadziłam go, rzecz jasna, do komputera, ale kiedy jestem u mamy lubię zerknąć w zeszyt w zielonej okładce, gdzie przepisy spisane są ręcznie

 

 

składniki

½ kg wieprzowiny

½ kg wołowiny

½ kg cielęciny

½ kg wątróbki drobiowej

½ kg podgardla (lub tłustego boczku gdyby akurat nie było podgardla)

1 duża cebula

2-3 łyżki tłuszczu (margaryna lub smalec)

ziele angielskie (kilka ziarenek)

liść laurowy (2-3 szt)

sól, pieprz

2 bułki wodne (czyli pszenne bez żadnych dodatków)

bułka tarta do posypania

4 jajka

sposób przygotowania

 

Wszystkie rodzaje mięsa (oprócz wątróbki) i cebulę pokroić na dość małe kawałki, wrzucić do rondla na rozgrzany tłuszcz, na samo dno dać podgardle, osolić, dusić na tłuszczu na malutkim ogniu do miękkości. W zasadzie nie trzeba podlewać wodą, gdyż podgardle jest tłuste i ładnie się topi. Gdy mięso będzie miękkie (tj. po ok. 1-1i 1/2godz.), wtedy dopiero dodać wątróbkę, poddusić jeszcze 10-15 min. Odstawić do ostudzenia.

Wyjąć z rondla wszystkie składniki, w sosie z duszenia namoczyć 2 bułki.

Wszystko łącznie z namoczoną bułką przekręcić przez maszynkę 3 razy.

Dodać 4 całe jajka, pieprz, wymieszać dokładnie.

Rozłożyć masę do blaszek, wyłożonych papierem pergaminowym, posypać na wierzchu bułką tartą, ponakłuwać w kilku miejscach patyczkiem.

Piec w nagrzanym do 200 st.C piekarniku ok. 40 min.

Z podanych wyżej proporcji zwykle robię pasztet w 1 tortownicy (krojony później w trójkąty jako przekąska – koniecznie z domowym chrzanem z jajkami) i w 1 podłużnej blaszce (krojony na plasterki do kanapek).

sobota, 22 grudnia 2007, negresca
Komentarze
upl
2012/03/26 09:27:52
kuszace :-)