Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Endywia - kuzynka sałaty

Czytam Książkę kucharską  rodziny Soprano i wpadł mi w oko przepis na minestrę – zupę z endywii z klopsikami.

Nie byłam pewna tego, co wiem o endywii, więc choć kupiłam w Lidlu coś, co wydawało mi się być endywią, postanowiłam przestudiować problem.

I tak: w uprawie występują dwie odmiany botaniczne endywii (Cichorium endivia), różniące się budową liści: endywia kędzierzawa o postrzępionych i kędzierzawych blaszkach liściowych oraz  eskariola o liściach szerokich i falistych.

Kędzierzawa:

endywia

Kędzierzawa, zwana także szczerbakiem, jest dwubarwna - ciemnozielona z zewnątrz, jasnożółta w środku. Ma wąskie, mocno postrzępione, wiotkie liście i wyraźną goryczkę, zwłaszcza w partii zielonej.

I ją właśnie kupiłam; jest olbrzymia!

Eskariola:

eskariola

Ma lekko gorzkawy i orzechowy smak.

Jest jeszcze endywia belgijska – to po prostu cykoria; rośnie w ścisłych, wydłużonych główkach. Jej liście mają kolor od białego do jasnozielonego.

cykoria

A przy okazji przestudiowałam sobie rodzaje sałat:

Najpopularniejsza u nas sałata masłowa należy do odmian głowiastych. Ma delikatne, wiotkie liście i łagodny smak.

masłowa

Sałata rzymska - znana też jako endywia letnia. Rośnie w postaci wydłużonych główek, z luźno ułożonymi szerokimi, kruchymi liśćmi o ciemnozielonym zabarwieniu i delikatnym smaku

rzymska

Sałata dębolistna występuje u nas w dwóch odmianach - zielonej i czerwonej. Ma wiotkie, łagodnie powycinane i karbowane liście oraz lekko orzechowy smak.

dębowa

Sałata Lollo ma bardzo dekoracyjne, kędzierzawe liście i subtelny smak. Uprawiana jest w dwóch odmianach - czerwonej (Lollo rosso) i zielonej (Lollo biondo).

rosso

biondo

Sałata lodowa tworzy zwarte, ciężkie, podobne do kapuścianych główki. Jej kruche, sztywne i soczyste liście są wyjątkowo smaczne, chrupiące i trwałe.

lodowa

Roszponkę nazywa się także sałatą zimową, ponieważ jest odporna na niskie temperatury. Jej drobne, zaokrąglone listki mają ciemnozielony kolor, są kruche, delikatne, ale wyraziste w smaku.

roszponka

Rukola spokrewniona z rzeżuchą i rzodkiewką odznacza się wyrazistym smakiem i zapachem charakterystycznym dla tej rodziny warzyw. Ma ciemnozielone, wąskie, długie, dość jędrne liście.

rukola

piątek, 30 maja 2008, negresca
Komentarze
2008/05/30 08:37:33
w moim zasobie słownikowym nie było słowa "endywia", więc do dziś dla mnie nie istniała. Tak więc mój wszeświat wzbogacił się o jeszcze jedno stworzenie, ale skoro nie przepadam za sałatami, pewnie i bez endywii się obejdę, choć, jak znam życie, Negresca zadba o ubogacenie moich doznań smakowych i o to cudactwo
-
2008/05/31 18:54:13
Bardzo ciekawa, bogata w informacje notka :)
Ja też bardzo lubię endywię i za każdym razem mnie zaskakuje, że kędzierzawa nie mieści się w siatce a w skrzynce w sklepie czy na straganie wygląda jak tylko trochę większa sałata ;)