Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Piróg – specjalność wschodniej Polski

Piróg to specyficzny wypiek z ciasta krucho-drożdżowego, nadziany farszem z ziemniaków wymieszanych z kaszą gryczaną z dodatkiem kilku innych składników, w zależności od regionu. Ostatnio głośno o nim było na portalu www.mniammniam.pl , gdy testowaliśmy przepis na piróg biłgorajski Karola Okrasy. Do farszu dodaje się tu biały ser, skwarki i śmietanę. Piecze się go płaskiej, raczej szerokiej blaszce, a podaje - krojony w kromki, polany masłem lub z sosem, np. grzybowym.
A w tym samym czasie czytałam o podobnym pirogu, łowieckim, w książce „Pogaduchy przy misce pierogów”. Tu farsz robiony jest z ziemniaków, kaszy gryczanej i cebuli, również pieczony jest w szerokiej blaszce, krojony w kromki, podawany raczej na zimno, smarowany masłem.
Moim zdaniem, piróg najlepszy jest jednak na ciepło; jeśli nie da się go podać od razu po upieczeniu, można odgrzać pokrojony w kromki na maśle na patelni. Taki podgrzany, gdzie ciasto jest nasycone masłem dosłownie rozpływa się w ustach i zaskakuje cudownym smakiem. Osobiście bardziej mi się podoba piróg wyższy, niż szerszy, pieczony np. w keksówce. Mój tak wyglądał:

piróg

piróg kromki

 Zupełnie dobre wyszły też zwykłe pierogi gotowane z tym farszem.
A piróg biłgorajski robi się tak (jest to moje przeliczenie oryginalnych składników na połowę porcji i drobne modyfikacje; wychodzi 1 keksówka):

250 g ziemniaków
250 g kaszy gryczanej
250 g mąki pszennej
100 g masła
1 łyżeczka cukru
125 ml kwaśnej śmietany
25 g drożdży
50 g skwarek ze słoniny
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
125 g tłustego białego sera
2 jajka
sól, pieprz
Farsz z kaszy i ziemniaków: kaszę gryczaną gotujemy na wpół miękko, obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy i dosypujemy do nich kaszę, wszystko mieszamy, ugniatając ziemniaki tłuczkiem, dodajemy skwarki, pieprz ziołowy, śmietanę i pokruszony biały ser; całość dokładnie mieszamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Ważne, aby farsz był naprawdę ostro przyprawiony, gdyż w pieczeniu smak przypraw nieco „ginie”.
Ciasto krucho-drożdżowe: mąkę z masłem siekamy nożem, aby składniki dobrze połączyć; doprawiamy szczyptą soli, drożdże rozpuszczamy z cukrem, solą i dwoma łyżkami śmietany, w mące z masłem robimy dołek i wlewamy drożdże ze śmietaną, wbijamy jajko i dokładnie wyrabiamy.
Formowanie piroga: ciasto dzielimy na 2 części, wałkujemy na płaty grubości ok. 1 cm i wykładamy pierwszy płat na blachę wysmarowaną masłem, dociskając brzegi do ścianek blachy, nakładamy farsz, wygładzamy masę łyżką, drugim płatem przykrywamy farsz i łączymy oba płaty, zalepiając brzegi; wierzch smarujemy rozmąconym jajem i przekłuwamy widelcem, by nie utworzyły się wewnątrz piroga pęcherzyki powietrza. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok. 30-40 minut. Wyjmujemy, kroimy na plastry i podajemy polane roztopionym masłem.

wtorek, 31 marca 2009, negresca
Komentarze
2009/03/31 08:55:49
Wow! Wygląda cudownie!:)) Nie jadłam jeszcze nigdy.
-
2009/03/31 17:24:25
Jotko, piekny! Slicznie sie prezentuje na tych zdjeciach :)

Pozdrawiam!