Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Bawarskie kluski grysikowe

Te duże kluchy - Grießnockerln - to tradycyjny dodatek do bulionów i rosołów w Bawarii i krajach alpejskich.Są bardzo dekoracyjne. No i pyszne.

Griessnockerln

Robię je z przepisu, który podała na moim blogu GosiaB (dzięki!)
40 g grysiku (kaszy manny)
20 g masła o temperaturze pokojowej
1 jajko
sól, szczypta gałki muszkatołowej
Masło rozetrzeć, dodać roztrzepane jajko, wymieszać. Dodać grysik i przyprawy, dobrze wymieszać. Zostawić na 15 minut.
Po tym czasie ciasto napęcznieje i można już formować kluski za pomocą dwóch łyżek.
Ilość grysiku jest tu orientacyjna, gdyby ciasto kluskowe wyszło za rzadkie trzeba zwiększyć nieco jego ilość.
Uformowane kluski wrzuca się na wrzącą osoloną lekko wodę i gotuje 3 minuty od wypłynięcia.
W przepisie zalecano hartowanie zimną wodą po ugotowaniu, ale nie jest to konieczne.
Podane proporcje wystarczają na 4 duże kluchy.
A sposób formowania muszę jeszcze poćwiczyć:) w Bawarii były bardziej kształtne te Grießnockerln.

czwartek, 08 października 2009, negresca
Komentarze
2009/10/08 08:16:58
szczera prawda klusek (kluska?) pyszny (-a).wiem co piszę, osobiście sprawdziłem bez potrzeby wyjazdu w okolice Alp. wystarczyło,że była w pobliż Negreska. Zet
-
2009/10/08 12:30:32
Ale fajne!!!! Uwielbiam kluchy wszelakie:)) Zrobię do niedzielnego rosołu:))
Pozdrawiam!