Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

poniedziałek, 02 listopada 2009

Sos grzybowy z opieniek

To najlepsza rzecz, jaką z opieniek zrobiłam; pychota!
Sos jest gęsty, otulający, wydobywający lekki, ale jednak wyraźny smak opieniek.

sos grzybowy z opieniek

ok. 20 dag świeżych opieniek
1 mała cebula
4 łyżki masła
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
sól, pieprz

Umyte dokładnie grzyby pokroić w plasterki.
Zalać je gotującą się wodą (ok. 1l), blanszować przez 1 minutę, odcedzić.
Ponownie zalać gotującą się wodą (wody tyle tylko by grzyby przykryła) i blanszować 1 minutę, odcedzić.
Znów po raz trzeci zalać gotującą się wodą, ale niewielką ilością, tyle tylko, żeby grzyby były ledwie przykryte wodą. Teraz już nie odcedzać, tylko dodać 2 łyżki  masła i dusić kilka minut.
Gdy woda prawie całkiem wyparuje, dodać pozostałe 2 łyżki masła, posiekaną bardzo drobniutko cebulę, ostrożnie (nie za dużo!) posolić, dodać troszkę mielonego pieprzu, dusić parę minut.W razie potrzeby uzupełniać gorącą wodą.
Następnie dodać śmietanę, wymieszać, zagotować.
Przykryć, po 10-15 minutach sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić.
Podawać do mięs, kasz, gotowanych jarzyn, klusek.

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
poniedziałek, 02 listopada 2009 06:12

Polecane wpisy

  • Skrzydło wołowe

    Niedawno "Teleexpres" wyśmiewał się z tego, że w sklepie przy kawałku mięsa umieszczono napis: "skrzydło wołowe". Skrzydło? Ho, ho, czy woły mają skrzydła? Ha,

  • Piramidka smaku

    Skusiłam się niedawno na zakup piramidki smaku w Lidlu; dopiero teraz przypadkowo ją odkryłam. Kupiłam tę do rosołu, bo jest jeszcze w ofercie piramidka smaku d

  • Ta modna pulled pork

    Tyle ostatnio pojawiało się na blogach tej szarpanej wieprzowiny (pulled pork), że i ja się skusiłam. Kupiłam wieprzową łopatkę (1 kg), zamarynowałam ją w przyp

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2009/11/02 09:21:44:

    uwielbiam grzybowe sosy
    najbardziej ze świeżych, nie suszonych, grzybów
    i ten ich aromat

  • negresca napisał(a) komentarz datowany na 2009/11/03 06:27:16:

    To prawda, nie ma to jak świeże, pachnące lasem grzyby!

  • maciekem napisał(a) komentarz datowany na 2009/11/06 12:52:20:

    muszę przyznać, że sam trochę obawiam się blaszaków, ale ten sosik mnie kusi. z jakimś makaronem hmm linguine na przykład i posypane pietruszką. mniam.

  • negresca napisał(a) komentarz datowany na 2009/11/07 06:11:01:

    Maciek, opieńki są spoko, mnóstwo ludzi je je:) Można je polubić, w sosie były świetne:)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl