Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

poniedziałek, 21 grudnia 2009

Choinkowe serca i gwiazdki

Robię je z przepisu Bajaderki na ciasteczka imbirowe. Ciasto jest bardzo plastyczne i nie odkształca się w trakcie pieczenia.
Ale w tym roku zdarzył się wypadek przy pracy:( Prawie, że płakałam, bo misternie wycięte gwiazdki, polukrowane na śniegowe płatki - połamały się. Chyba lukier wyszedł jednak zbyt luźny (choć nie wydawał się taki) i trochę go spłynęło z pierniczków na blat, te się przykleiły i przy próbie oderwania rozsypały się:(
Zostały tylko 3 gwiazdki.
Dobrze, że chociaż sercom nic się nie stało. Już wiszą wszystkie na choince

choinkowe serca i gwiazdki

Przepis na te pierniczki:

1/2 kostki masła
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki brązowego cukru jasnego
1/2 szlanki cukru pudru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru
1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
szczypta soli
1 duże jajko
2 łyżki miodu
3 szklanki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej

sposób przygotowania
Masło i margaryne zmiksować z cukrem, solą i przyprawami na lekką i puszystą masę. Dodać jajko i miód i dobrze zmiksować. Wsypać połowę mąki do masy i dalej ucierać, wsypać pozostałą mąkę i mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Podzielić ciasto na pół (ciasto będzie bardzo miękkie), każdą połowę spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.
Rozgrzac piekarnik do 180ºC. Na lekko posypanej mąką stolnicy wywałkować ciasto i wycinać gwiazdki i serca. Układać na wyłożonej pergaminem blasze.
Wycinanie płatków śniegu lepiej robić, kiedy cistka leżą już na pergaminie na blasze, inaczej trudno byłoby je przenieść ze stołu na blachę.
Piec 10-12 minut, aż zaczną się lekko rumienić na brzegach. Wystudzić i polukrować.

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
poniedziałek, 21 grudnia 2009 06:24

Polecane wpisy

  • Nowość na rynku: płaska kapusta na gołąbki

    Pojawiła się nowa odmiana białej kapusty, która jest spłaszczona, ma liście luźno zwinięte, łatwe do oddzielenia bez konieczności zanurzania główki we wrzątku.

  • Skrzydło wołowe

    Niedawno "Teleexpres" wyśmiewał się z tego, że w sklepie przy kawałku mięsa umieszczono napis: "skrzydło wołowe". Skrzydło? Ho, ho, czy woły mają skrzydła? Ha,

  • Piramidka smaku

    Skusiłam się niedawno na zakup piramidki smaku w Lidlu; dopiero teraz przypadkowo ją odkryłam. Kupiłam tę do rosołu, bo jest jeszcze w ofercie piramidka smaku d

Komentarze

Dodaj komentarz

  • bea.w.kuchni napisał(a) komentarz datowany na 2009/12/21 09:18:38:

    Wspolczuje polamanych gwiazdek :( Ja nauczona podobnym doswiadczeniem, lukruje na kratce i pozniej kilka razy je przesuwam na niej, by ewentualne splywajace krople lukru ich ni przykleily wlasnie.
    Te, ktore pokazujesz cudnie sie prezentuja :)

  • katringms napisał(a) komentarz datowany na 2009/12/22 20:21:21:

    Mimo problemów z gwiazdkami wyczarowalaś prawdziwie świąteczny nastrój na zdjęciu. Życzę miłych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia oraz wspaniałych pomysłów kulinarnych w Nowym Roku! K.G.

  • negresca napisał(a) komentarz datowany na 2009/12/23 00:26:19:

    Bea, dzięki za słowa pociechy i radę:)
    Katringms, bardzo dziękuję i przesyłam Tobie również moc serdecznych życzeń!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl