Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Filmowy croque-monsieur

Dostałam właśnie dvd z filmem It`s complicated, miłym weekendowym filmem: najpierw małżeństwo; potem rozwód; a potem.....
Film z kuchnią w tle; Jane (Meryl Streep) prowadzi restaurację, preferującą kuchnię francuską. Patrząc na francuskie filmy - wydaje się, że Francja to kulinarna mekka Amerykanów. A Meryl ostatnio ciągle w filmowych kuchniach; niedawno w Julie&Julia, teraz w It`s complicated. Zabawne, bo podobno nie umie i nie lubi gotować:)
Do dvd dołączono broszurkę "Gotuj z Meryl Streep" - z przepisami z filmu. Miło.
Przetestowałam croque-monsieur

croque-monsieur

Ach, no wiem, że przepisów na tę zapiekaną kanapkę jest mnóstwo. Wygląda jednak, że ten przepis jest w miarę klasyczny:
4 kromki chleba tostowego
4 plastry szynki
50 g startego sera typu gruyere
1 łyżka startego parmezanu
50 g masła
5 łyżek mleka
1 żółtko
czubata łyżka mąki
sól, pieprz
Kromki posmarować masłem.
Pozostałe masło roztopić w rondelku, dodać mąkę, rozmieszać, aby nie było grudek, dodać po trochu mleko, mieszając (typowy sos beszamel). Kiedy beszamel zgęstnieje zestawić rondel z ognia, wbić żółtko, wsypać utarty ser, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Rozgrzać piekarnik - funkcja grill do 180 st.C.
Na blaszce ułożyć 2 posmarowane kromki chleba masłem do dołu. Rozsamrować na nich beszamel, ułożyć plastry szynki, przykryć pozostałymi 2 kromkami chleba, masłem do góry.
Grillować po 3 minuty z każdej strony.
Teraz posypać każdą kanapkę parmezanem i grillować jeszcze przez 2 minuty.
Przekroić każdą kanapkę na trójkąty. Podawać gorące.

To miałam wczoraj na kolację:)
A na dzisiejsze śniadanie zrobiłam wersję Nigelli na croque-monsieur:

Cały dowcip polega na tym, że kanapki przygotowujesz dzień wcześniej i zalewasz roztrzepanym jajkiem, żeby przez noc nasiąkły i zmieniły się w smakowity, kleisty pudding. A następnego ranka wstawiamy zapiekanę; późne śniadanie bez wysiłku.
* 6 kromek pełnoziarnistego ciemnego chleba
* 75g musztardy Dijon
* 125g (6 plastrów) sera Gruyere
* 70g (3 plastry) szynki
* 6 jajek
* 1/2 łyżeczki soli
* 80ml pełnotłustego mleka
* 4 łyżki startego Gruyere, Emmentalera lub Cheddara
* porządna szczypta sosu Worcestershire
Posmaruj każdą kromkę chleba musztardą, zrób kanapki umieszczając plastry sera i szynki. Każdą kanapkę przetnij je na pół tak by powstały trójkąty. Umieść kanapki w formie do pieczenia o wymiarach 27x21x6cm. Roztrzep jajka z solą i mlekiem i wylej je na ułożone kanapki. Przykryj formę z kanapkami folią i umieść w lodówce na noc. Następnego dnia rano, nastaw piekarnik na 200 C, wyjmij formę z lodówki i zdejmij z niej folię. Chleb posyp startym serem i polej sosem Worcestershire i piecz 25 minut.


Też pyszne, tyle że zmniejszyłam rzecz jasna proporcje:)

czwartek, 27 maja 2010, negresca

Polecane wpisy

Komentarze
2010/05/27 10:59:40
ooo znów Meryl Streep - musze to zobaczyć!
-
2010/05/27 11:02:23
Proste i pyszne :-) Moja receptura zbliżona, z tym, że beszamelu nie daję do środka, ale polewam nim tosty tuż przed zapieczeniem
-
2010/05/27 11:44:19
wyśmienite... lubię śniadania na ciepło z takimi pysznościami :)
-
2010/05/27 13:20:03
Film bardzo mi się podobał, a takie danie to zjadłabym nawet teraz :)
-
2010/05/27 17:37:30
Jakie pyszne!:)