Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Zapraszam na sałatę

Dzień dobry wszystkim!!!! właśnie wróciłam z bardzo udanego, pełnego wrażeń i zdjęć urlopu:)
I bardzo się już stęskniłam za netem, blogiem i wirtualną rozmową z Wami!!!!
Zaraz po powrocie pobiegłam po kulinarne zakupy (w domu niewiele było) i pierwsze, co kupiłam, to mnóstwo sałaty. Nie było we Francji posiłku bez niej.
Już wiem, jak bardzo będzie mi brakowało sałaty mesclun:

mesclun we Francji

Te gotowe mixy, które supermarkety sprzedają u nas jako mesclun - to doprawdy nędzna namiastka.
Nazwa mesclun pochodzi od od gwarowego prowansalskiego słowa mescla – mieszać. Klasyczny bukiet mesclun składał się z młodziutkich liści rukoli, mniszka lekarskiego i dowolnej zielonej sałaty. Obecnie do mesclun dodaje przeróżne liście: sałaty: endywię, rzymską, masłową, lodową, lollo rosso, lollo bianco, rzeżuchę, pietruszkę, trybulę, młody szpinak, radicchio, cykorię, roszponkę, rukolę, botwinkę. Bardzo szerokie pole do popisu w tworzeniu własnych mixów.
Tak wyglądała porcja sałaty w Awinionie:

sałata w Awinion

A tak - moja wczorajsza kolacja:

sałata z oliwkami

Udało mi się kupić sałatę lodową, masłową, rukolę i radiccchio. Wymieszałam z sosem vinaigrette (oliwa, sok z cytryny, musztarda dijon, szczypta cukru, sól, pieprz, zgnieciony ząbek czosnku - wszystko roztrzepane w słoiczku twist). Dodałam oliwki (uwielbiam zielone), pomidora, cząstki jajka na twardo i koreczki anchois.
Do tego grzanki przypieczone na niefiltrowanej oliwie. Pycha!

środa, 09 czerwca 2010, negresca

Polecane wpisy

  • Piramidka smaku

    Skusiłam się niedawno na zakup piramidki smaku w Lidlu; dopiero teraz przypadkowo ją odkryłam. Kupiłam tę do rosołu, bo jest jeszcze w ofercie piramidka smaku d

  • Ta modna pulled pork

    Tyle ostatnio pojawiało się na blogach tej szarpanej wieprzowiny (pulled pork), że i ja się skusiłam. Kupiłam wieprzową łopatkę (1 kg), zamarynowałam ją w przyp

  • Marchewka Vichy

    Idealny dodatek do mięs – duszona marchewka, chrupiąca, pełna słodyczy, kolorowa Marchewka – po1szt na osobę (najlepsze są młode, ale ze starych też

Komentarze
2010/06/09 09:55:36
Aż ślinka cieknie. Pyszne.
Pozdrawiam
-
2010/06/09 15:04:01
zdecydowanie moje smaki :) najczęściej taką sałatę robię rano, a podjadam przez cały dzień :)
-
2010/06/09 17:45:21
Pyszności !:) Uwielbiam sałaty:)
Widzę, ze urlop udany, super!:))
-
2010/06/09 22:51:43
Chyba wakacje udane. Mam nadzieję na kolejne wrażenia :-)
Koniecznie muszę znów zrobić sałatę na ten sposób.
Przy okazji przypomniała mi się Francja :-)
-
2010/06/10 09:13:58
mam ochotę na taką prostą sałatę
-
2010/06/10 10:45:15
O tak, tez by mi teraz takich salat brakowalo... Teoretycznie mesclun powinien zawierac 5 rodzajow roznych salat, choc tak jak piszesz - dzis te mieszanki moga byc bardzo rozne. Smakowite zdjecia Jotko :)

Pozdrawiam!
-
2010/06/10 13:58:59
Dzięki za zaproszenie na sałatę. Mogę jeść ją codziennie. Pozdrawiam :)