Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

wtorek, 06 lipca 2010

Nie ma kuchni prowansalskiej bez czosnku

Nikt nie zawraca sobie głowy kupowaniem jednej główki; czosnek kupuje się w dużych pękach, bo też i zużywa się go dużo.

czosnek w Prowansji

Czosnek nazywany jest nawet truflami Prowansji. Jest fioletowy, mniej intensywny i mniej ostry od białego, i pewnie dlatego dodaje się go w tak dużych ilościach.

czosnek prowansalski

Przede wszystkim robi się z niego aïoli - majonez czosnkowy, który zresztą można kupić w każdym dosłownie sklepiku (jest również w naszych polskich delikatesach).
Ale w każdej książce piszą, że ten domowy, to jest dopiero coś!
Spróbujmy zatem:
Zacznijmy ostrożnie: 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy sól i pieprz, rozcieramy w kamiennym moździerzu, dodajemy 1 żółtko jajka i dalej ucieramy. Potem po troszeczku, na początku po kropelce dodajemy oliwę wytłaczaną na zimno, extra vergine (ok. pół szklanki) i na końcu kilka kropel cytryny.

aioli

O la, la!!!! ależ on jest ostry!!!!
Ale ponoć taki ma być..... Proponuję jednak nie przeciskać czonsku, tylko go drobno posiekać:)
Świetny jest jako dip do sezonowych warzyw, ugotowanych na parze.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
wtorek, 06 lipca 2010 06:14

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • miss_coco napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/06 06:47:42:

    ...albo do miesa z bulionu, dorsza, albo slimakow ;))
    W Marsylii nauczono mnie aioli robic z pieczonego czosnku, dzieki czemu i smak jest lagodniejszy i konsystencja gladsza. Nieroztarte kawaleczki chyba by mi przeszkadzaly na jezyku ;))

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/06 08:33:12:

    a do jajek też smakuje? :-)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/06 18:27:19:

    MMm... z całą pewnością pysznie smakuje z dodatkami i pachnie. Czosneczek uwielbiam:)

  • negresca napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/07 06:24:01:

    Oooo, aioli z pieczonego czosnku... to bardzo dobry pomysł.
    Ale to moje też wyszło pyszne. Podałam je misą warzyw: kalafiorem, fasolką szparagową, ziemniakami i bobem - było świetne.
    Do jajek oczywiście też pasuje.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl