Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

sobota, 28 sierpnia 2010

Na deszczowe dni trzeba też coś mieć...

Kiedyś taką piosenkę śpiewała Zdzisława Sośnicka.
Z deszczem przyszedł też i smutek....
Akurat gotowałam gulasz hiszpański. Może jego piękny, słoneczny kolor, z czerwonymi akcentami, będzie tym czymś na deszczowe, smutne chwile?

gulasz hiszpański

Na gulasz potrzebne będzie:
pół kilograma schabu
2 cebule
2 pomidory
1 czerwona papryka
puszka ananasa
2 ząbki czosnku
łyżeczka startego imbiru
sól, pieprz, curry
oliwa
Na rozgrzanej oliwie (jakieś 2 łyżki) zeszklić pokrojoną w półkrążki cebulę.
Dodać pokrojone w kostkę mięso, obsmażyć, podlać niewielką ilością wody.
Dodać obrane ze skórki i pokrojone w cząstki pomidory, dodać paprykę pokrojoną w paski oraz przeciśnięty czosnek.
Dusić na małym ogniu do miękkości, ok. 45 minut.
W połowie duszenia dodać do garnka pokrojony w kostę ananas i część zalewy.
Dodać imbir, doprawić solą, pieprzem i curry.
Podawać z pieczywem lub ryżem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
sobota, 28 sierpnia 2010 06:26

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/08/28 11:44:43:

    Z całą pewnością taki gulasz sprawi, że będzie mozna choć na chwilę zapomniec o deszczu.
    Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl