Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

sobota, 11 września 2010

Pierogi z grzybami

No, cóż.... ja znów o grzybach:)))

Pierogi były u nas w domu zawsze lubiane i często robione. A kiedy przychodziła jesień i niemal każdą niedzielę spędzaliśmy w lesie, farsz do pierogów był oczywiście z grzybami. Teraz zmieniło się tylko to, że grzyby mam z targu.
Ale farsz robię dokładnie tak, jak robiła moja mama i moja babcia. Trzeba dbać o domowe tradycje:)

pierogi z grzybami

Proporcje nie są tutaj tak ważne; do farszu mają być grzyby i cebula. Tyle tylko, że trzeba dobrać ilość ciasta do ilości farszu.
Na 1 plastikowy pojemnik grzybów (taki koszyczek w którym są sprzedawane zwykle owoce), gdzie wchodzi mniej więcej jakieś 50 dag grzybów, wystarczy ciasto z 30 dag mąki.

ok. pół kg grzybów leśnych (kozaczki, podgrzybki)
1 cebula
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, majeranek
2 łyżki smalcu ze skwarkami
1 łyżka mąki

Oczyszczone grzyby wrzucamy na lekko osolony wrzątek, po zagotowaniu szumujemy i gotujemy ok. 20 minut.
Grzyby odcedzamy i po przestudzeniu siekamy na drobno.
Babcia robiła to zawsze tasakiem.
Ja robię to szerokim ciężkim nożem japońskim.
Teraz siekamy drobniutko cebulę, przesmażamy ją na smalcu, oprószamy mąką i dodajemy posiekane grzyby. Dobrze mieszamy i przesmażamy razem. Doprawiamy przyprawami. Odstawiamy farsz by przestygł.

Ciasto: do mąki dodajemy szczyptę soli, wlewamy ok. 3/4 szklanki wrzątku, mieszamy. Chwilę ma przestygnąć. Dodajemy 1 jajko i 3-4 łyżki oleju. Wyrabiamy miękkie ciasto (w razie potrzeby dodajemy ciepłą wodę). Odstawiamy ciasto, by odpoczęło.
Następnie odkrawamy po kawałku ciasto, toczymy wałeczek i tniemy go na kawałki. Każdy kawałek rozwałkowujemy. Nadziewamy farszem, lepimy.
W dużym rondlu gotujemy wodę, solimy i wrzucamy partiami pierogi. Gotujemy je 2 minuty od wypłynięcia.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
sobota, 11 września 2010 06:49

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • gosiab_3 napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/11 07:08:55:

    pycha-uwielbiam!!! a w tej chwili sie wlasnie do lasu szykuje na grzybki,nie masz pojecia jak sie strasznie ciesze....mam nadzieje,ze bede miala sie czym chwalic na blogu :)
    Pozdrawiam :)

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/11 07:37:40:

    Wspaniałe! Kocham pierożki z grzybami ! :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl