Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

piątek, 17 września 2010

Tortilla z cukinią i grzybami

W kilku uczonych książkach wyczytałam, że jako tapas może być podana tortilla pokrojona w kawałki. Zimna.
Nie bardzo mi się to widziało, ale myślę sobie, spróbuję.
Zrobiłam tortillę z grzybami i cukinią, część zjadłam od razu - pyszna!, część zostawiłam do ostygnięcia i pokrojenia - i tak, jak myślałam, nie leży mi to. Nie będzie na moim przyjęciu tortilli jako tapas.
A wiecie, muszę się postarać tym razem z menu:))) bo jeden z uczestników kilka lat spędził w Hiszpanii i sprawę tapasów ma na pewno w jednym paluszku:)))

tortilla z grzybami

To teraz przepis na tortillę o średnicy 16 cm
pół małej cukinii
1 duży prawdziwek
garsteczka kurek
1 cebula
2 jajka
sól, pieprz, szczypta papryki
oliwa, masło
Cukinię (jeśli młoda to ze skórką) kroimy w kostkę, podobnie cebulę i prawdziwka.
Kurki (moje były małe) zostawiamy w całości.
Wrzucamy wszystko na rozgrzaną oliwę z masłem, solimy i przesmażamy, mieszając aż składniki zeszklą się.
Roztrzepujemy jajka, solimy, pieprzymy i dodajemy paprykę i wlewamy na grzyby.
Smażymy na małym ogniu aż jajka się zetną.
Amatorzy jajek dobrze wysmażonych mogą przerzucić tortillę na drugą stronę i dopiec ją z wierzchu.
Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
piątek, 17 września 2010 06:04

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/17 06:39:42:

    Wygląda przepysznie! :))

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/17 07:02:49:

    Taką bym zjadła!

  • elphame napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/17 12:21:23:

    Witaj!
    Trafiłam na Twojego bloga przypadkowo szukając przepisu na tartę z grzybami i .... zostałam :) przeczytałam wszystkie wpisy w ciągu 2 dni a dodam że mam małe, bardzo ruchliwe dzieciątko w domu :) chciałam Ci serdecznie podziękować za tą wspaniałą lekturę a zwłaszcza za przepisy z których na pewno będę korzystać, mimo że jestem średnią kucharką, choć mąż się zachwyca ;) i dziękuję za:
    - młynki peugeot !kto by pomyślał! :)
    - filiżankę Chopin - śliczna
    - gulasz hiszpański PYYYYCHA
    - Dzień Książki i Róży (zapisany w kalendarzu)
    - "Chocolat" z Juliette Binoche (fajnie było obejrzeć to 5 raz ;)
    Pozdrawiam serdecznie :)

  • negresca napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/18 06:42:34:

    Elphame, bardzo mi miło Cię gościć:)
    Serdecznie zapraszam, wpadaj, kiedy tylko zechcesz:)
    Nieustanne zaproszenie kieruję oczywiście do wszystkich, którzy tu bywają!
    Dziękuję za odwiedziny:)

  • beafibi napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/25 20:40:41:

    Mieszkam w Meksyku wiec z pierwszej reki moge potwierdzic, ze tortille sie je na cieplo !!!! Mozna podawac jedzenie na zimno ale z takimi tortillami zwanymi tostadas albo nachos ( mniej wiecej oznacza to ze sa cos w rodzaju tortilli ale chrupkie wysmazone w oleju)

  • negresca napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/26 06:06:50:

    Beafibi, czyli mój instynkt ma rację:)))) wielkie dzięki!

  • beafibi napisał(a) komentarz datowany na 2010/09/27 04:44:28:

    wyglada ze instynkt masz ok ;))))))

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl