Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Tort przekładaniec łącki

Na imieniny mamy, oprócz makowego pieguska, który być musiał:) zrobiłam tort przekładaniec łącki według przepisu siostry Anastazji.
To placek dla dorosłych, z dużym dodatkiem wysokoprocentowego alkoholu:)

tort łącki

Biszkopt ciemny:
6 jaj
szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz kakao i wymieszać.
Przełożyc ciasto do tortownicy i piec w temperaturze 180 st. C ok. pół godziny. Po ostudzeniu przekroić ciasto na pół.

Ciasto orzechowe
20 dag orzechów włoskich grubo pokrojonych
5 białek jaj
szklanka cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić białka na sztywno, dodać cukier, orzechy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miód.Wymieszać, przełożyć na tortownicę i piec w temp. 160 st. C ok. pół godziny.

Krem
1/2 l mleka
1 szklanka cukru
5 żółtek jaj
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1i 1/2 kostki masła
Z mleka, cukru, żółtek oraz obydwu mąk ugotować budyń. Przestudzić.
Masło utrzeć i dodawać po trochu budyń.

30 dag śliwek suszonych bez pestek
szklanka śliwowicy łąckiej
Namoczyć na noc śliwki w alkoholu.

Tort: biszkopt ciemny - cienka warstwa kremu - ciasto orzechowe - cienka warstwa kremu - śliwki - ciemny biszkopt -pozostała część kremu - polewa

 

Smacznego! szybko znikał:)

wtorek, 01 marca 2011, negresca
Komentarze
2011/03/01 08:17:58
Bardzo mi się podoba to ciasto!
-
2011/03/01 08:46:27
dobrze, że jestem dorosła i mogłabym zjeśc kawałek takiego pysznego tortu :-)
-
2011/03/01 08:56:23
robiłam to ciasto na święta, wszystkim bardzo smakowało
-
2011/03/01 09:58:41
alez mi sie podoba, nie mam dostepu do sliwowicy ale bede kombinowac.Jest cudne!
-
2011/03/01 10:07:07
Wygląda przepysznie! Lubię takie ciasta przekładane, a jak są nasączone alkoholem to dobrze, wilgotne i pachnące :) Z chęcią wypróbuje przepis przy jakiejś imieninowej okazji :)
Pozdrawiam.
-
2011/03/01 12:12:15
przepisy siostry Anastazji kojarzą mi się z kremami, przekładańcami i tym że trzeba nieco roboty włożyć w te ciasta, ale jak widać dla takiego efektu warto :)
-
2011/03/01 17:24:30
ale cudo! Jak widzę takie ciasta, to zaraz mam ssanie w żołądku :)
-
2011/03/01 17:51:50
ależ pyszności! Prezentuje sie rewelacyjnie!
-
2011/03/01 22:14:43
Pysznie wygląda! wypróbuję na pewno, nawet bez okazji warto się pokusić :)
-
2011/03/04 15:57:02
A moją uwagę przykuł nasz talerzyk, już myślałam, że nikt takich nie ma. :)