Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

poniedziałek, 04 lipca 2011

Schab po warszawsku - kolejna odsłona

Bardzo lubię to danie zimnego bufetu: nadziewane plastry schabu w galarecie.
Ostatnio jadłam je w warszawskiej Moonsferze - restauracji w Centrum Olimpijskim. Był pyszny i przybrany nietypowo, bo owocami (zwykle widziałam go w przybraniu z warzyw).


schab po warszawsku Moonsfera

Postanowiłam wrócić do klasycznego przepisu i zrobić go w domu.


schab po warszawsku mój

Cały problem z tym daniem polega na tym, żeby schab był mięciutki i soczysty, a to nie zawsze się mi udaje. Tym razem efekt wyszedł mi tak, powiedzmy, na czwórkę.

0,5 kg schabu
2 jajka
1 cebula
4 łyżki chrzanu w occie ze słoiczka
łyżka majonezu
pomidory, oliwki, kawałki sałaty, pietruszka - do przybrania
2 szklanki wody
1 kostka bulionowa
3 łyżki żelatyny
sól, pieprz, zioła do mięs
  
Schab nacieramy solą, pieprzem i ziołami do mięs, zostawiamy na 2-3 godziny w lodówce. Następnego dnia pieczemy pod przykryciem ok. 60 minut w mocno nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu kroimy w plastry, przecinając w ten sposób: pierwsze nacięcie nie do końca mięsa, drugie do końca, i tak do tniemy cały schab. Otrzymujemy w ten sposób kiszonki, które napełniamy farszem, zrobionym z chrzanu, posiekanego, ugotowanego na twardo jajka, drobniutko posiekanej cebuli i majonezu.
Układamy mięso na półmisku, dekorujemy jajkiem pokrojonym w plastry, pomidorami, oliwkami, zieleniną.
Żelatynę rozpuszczamy w 2 szklankach bulionu. Kiedy przestygnie, zalewamy mięso na półmisku. Wkładamy do lodówki.
Pozostałą część żelatyny zostawiamy do zastygnięcia w garnku, po czym kroimy ją w drobną kosteczkę, i tą kosteczką dodatkowo ozdabiamy nasz półmisek.


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
poniedziałek, 04 lipca 2011 06:29

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/07/04 07:00:19:

    Wygląda bardzo pysznie . Nie jadłam schabu w takiej warszawskiej wersji.
    Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl