Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

niedziela, 28 sierpnia 2011

Słynna zupa gulaszowa

Jadłam na Węgrzech dwie zupy gulaszowe:
Jedną w czardzie, na przedmieściach Budapesztu - była podana w kociołku, esencjonalna, ostra, ale bez przesady, gęsta, przepyszna!


gulaszowa w czardzie

Drugą - w  Wyszehradzie, w robiącej eleganckie wrażenie, przydrożnej restauracji - była fatalna! wodnista, bez smaku, bleee!


gulaszowa w Visegradzie

A to moja propozycja, robiona według wskazówek Klary Molnar, autorki książki (napisanej wespół z Tadeuszem Olszańskim) "Na węgierskim stole", z dodatkiem węgierskich kluseczek zacierkowych, które sobie przywiozłam:)


moja gulaszowa

tarhonya

Autorzy byli nie tak dawno w moim mieście i mam ich książkę z dedykacją


dedykacja

A zupę robiłam tak:

30 dag wołowiny na gulasz
2 łyżki smalcu,
2 posiekane w kostkę cebule,
łyżka słodkiej papryki w proszku,
pół łyżeczki ostrej wędzonej papryki w proszku,
1 zgnieciony ząbek czosnku,
1 pokrojona w drobną kostkę marchewka,
1 pokrojona w drobną kostkę pietruszka (korzeń)
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę,
plaster pokrojonego selera bulwiastego,
2 pomidory bez skórki,
łyżka węgierskiej pasty paprykowej lub gulaszowej (z tubki)  lub i ta i ta pasta
2 czubate łyżki kluseczek zacierkowych tarhony
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
       
Roztopić smalec, wrzucić cebulę i lekko zezłocić. Pokroić mięso w kostkę, dodać do cebuli. Obsmażyć ze wszystkich stron. Odstawić rondel z ognia, dodać paprykę w proszku, wymieszać. Dodać czosnek, sól, pieprz i podlać gorącą wodą. Dusić, aż mięso będzie prawie miękkie, w razie potrzeby podlewając wodą. Dodać jarzyny i kluseczki, pastę parykową oraz dodać tyle wody, by całość osiągnęła konsystencję gęstej zupy. Gotować, aż kluseczki zmiękną. 

Smacznego!!!!!!!!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
niedziela, 28 sierpnia 2011 05:47

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/28 11:31:34:

    O, dedykacja, fajnie!:)
    Zupa zapowiada sie pysznie:))

    Ps. W górach bylismy 2 tygodnie,a zleciało tak szybko. Dla mnie zawsze urlop za krótki.
    Pozdrawiam.

  • gotujebolubi napisał(a) komentarz datowany na 2011/08/28 23:30:33:

    Też ją robiłam, też na smalcu, choć przepis wzięłam z książeczki Gundla co to ją sobie z wakacji budapesztańskich przywiozłam :) Pycha!

  • brzydula13 napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/25 17:41:03:

    Dziękuję za ten przepis, zupa wyszła pysznie!

  • negresca napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/27 20:46:03:

    Brzydulo13, super wiadomość!!! :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl