Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

wtorek, 13 września 2011

Kuchnia hiszpańska w sali muzeum

Wprawdzie gmach krakowskiego Muzeum Narodowego nie jest zbyt szacowny ani zabytkowy (bo zaczęto go budować w 1934 roku), ale to jednak było niecodzienne zjawisko, jak na świątynię sztuki: skwierczało, bulgotało, no i te unoszące się, kuszące zapachy, z dominującą ostrą nutką owoców morza.
Wystawie "Skarby korony hiszpańskiej" towarzyszły warsztaty kulinarne, prezentujące skarby kuchni hiszpańskiej.


Muzeum Narodowe

Moim zdaniem, to Muzeum ma świetne pomysły, nie tylko wystawiennicze, ale też w zakresie imprez towarzyszących i dlatego ten ponury trochę gmach ciągle tętni życiem.
Było nas dziesięcioro. Siedzieliśmy, obserwowaliśmy, pytaliśmy, skrzętnie notowaliśmy. I, co najważniejsze, degustowaliśmy hiszpańskie specjały:)
A więc proszę, popatrzcie: mistrz kuchni, Dariusz Opasek, właściciel warszawskiego Tapas Bar; to on wprowadzał nas w tajniki hiszpańskiej kuchni:
Dariusz Opasek

kucharz w muzeum

Przygotowywane były głównie tapas i takie małe danka, które dosłownie w kilkanaście minut można zrobić. Jedynie paella wymagała więcej czasu, trzeba jej dać jakieś 2 godziny; właściwie, to odkąd weszliśmy do sali, wielka paeliera cały czas stała na palniku i się dusiła. Ale warto czekać te dwie godziny:)


paella

paella

Krewetki w sosie pomidorowym


krewetki

Paluszki krabowe z sosem 1000 wysp


paluszki krabowe

Bakłażan z szynką, serem kozim i figą; ach! miałam pecha i na mojej porcji nie było figi! zrobiłam zdjęcie, zanim się zorientowałam. Ale dostałam tę figę, dostałam:)


bkłażan z szynka

Jajecznica z hiszpańską kaszanką oraz tortille: z ziemniakami i cukinią


tortille

Sałata rzymska z sosem jogurtowym


sałata rzymska

Hiszpańskie kiełbaski chorizo


chorizo

 

Zanotowane przepisy wymagają teraz opracowania; wiecie, jak to się notuje na wykładach:) a tu jeszcze w trakcie pisania leciało się oglądać, jak to na patelni wygląda, robiło się zdjęcia, jadło.... :)
A w dodatku pan Darek z pasją opowiadał w trakcie tego wszystkiego także o swoim pobycie w Hiszpanii, na marginesie rzucał szkice przepisów innych dań, których tutaj nie robił, wypytywał nas o nasze zainteresowania kulinarne.... naprawdę, brakowało trzeciej ręki:)
I jeszcze jednej rzeczy brakowało; liczyłam, że potrawom towarzyszyło będzie wino; wspaniałe hiszpańskie wino! Nie było:(((((
W ogóle do picia nic nie było!
Po zakończeniu byłam jak smok wawelski; myslałam że całą Wisłę wypiję, jak tylko dorwałam się do wody:)

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
wtorek, 13 września 2011 06:20

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • dyrdymalki napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/13 06:48:51:

    oj, szkoda że nie wiedziałam ..

  • zapachbazylii napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/13 09:04:22:

    No masz ci los...kiedyś bywałam w Krakowie kilka razy w roku, a teraz mnie omija, co najlepsze:-( Kocham Hiszpanię, klimat, mentalność, jedzenie tego kraju. Zazdroszczę, że mogłaś choć namiastkę tego powąchać, dotknąć, posłuchać. Ale, że nie dali ani kropli wina...wstyd. Chociaż wodę mogli Wam podać:-)

  • diablica66 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/13 20:02:38:

    Pysznie to wszystko wygląda. Chyba będę musiała przejść się do tego tapas baru. Dziś nawet koło niego przejeżdżałam i szyld "Tapas Bar" przyciągnął moją uwagę.

  • negresca napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/14 06:21:18:

    Dyrdymałki - to prawda, że ta impreza nie była zbytnio rozreklamowana; pewnie dlatego, że były tylko dwa takie spotkania warsztatowe; mnie jakoś udało się wyszperać to w necie.
    Zapach bazylii - super było, mimo tych braków wina; pewnie cena byłaby wyższa gdyby je postawili.
    Diablico, napisz, proszę, swoje wrażenia, jeśli tam trafisz; pytałam p. Darka, czy jeśli byłabym w jego barze i zapytałabym o przepis dania, które mi smakowało, to czy by go podał? odpowiedział, że oczywiście:)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl