Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

niedziela, 25 września 2011

Ptak do irlandzkiego cydru

Miałam na sobotnie popołudnie puszkę irlandzkiego cydru - świeża dostawa prosto z Dublina - i pytanie: co do tego?
Wybór padł na przepis A.W. Thompsona, z kuchni irlandzkiej, przedstawiony w programie "Sobota w kuchni": pierś indycza z porami i pieczarkami.
I cydr i ptaszysko okazały się przepyszne:)


indyk z cydrem

Przepis troszkę uproszczony; w oryginale powinno się jeszcze podać placki colcannon, które sobie już darowałam.
No i zmniejszyłam proporcje.

1 pierśi indycza
sól i świeżo mielony czarny pieprz
2 łyżki oleju roślinnego
80g masła
200g pieczarek, pokrojonych na ćwiartki
200g porów, umytych, obranych i pokrojonych na 1cm plastry
2-3 łyżki białego wytrawnego wina

Rozgrzej piekarnik do 200C. Opraw piersi indycze z nadmiaru tłuszczu, dopraw obficie solą i pieprzem. Postaw patelnię, którą można wkładać do piekarnika na średnim ogniu. Kiedy się rozgrzeje nałóż 2 łyżki oleju i 30g masła. Kiedy masło się roztopi dodaj pierś indyczą i smaż przez 2-3 minuty. Odwróć i obsmażaj drugą stronę przez jakąś minutę. Wstaw do piekarnika i piecz aż temperatura wewnątrz ptaka osiągnie 90 st. C, to będzie trwało jakieś 45 minut.
Kiedy indyk będzie się piekł, usmaż na patelni, na 50g masła pieczarki i pory, lekko doprawione solą i pieprzem, podlej niewielką ilością wody, dodaj wino. Duś kilka minut aż płyn się znacznie zredukuje, a pory będą miękkie.
I gotowe.
Indyka pokrój na plastry, obłóż jarzynami.
Do schłodzonego cydru - znakomite.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
niedziela, 25 września 2011 05:58

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • zadamek46 napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/25 07:06:34:

    Potwierdzam. danie było przepyszne. Zestawienie idealne. Zet

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/25 10:08:59:

    Musi byc pyszne :) A cydru nie piłam nigdy.

  • zemfiroczka napisał(a) komentarz datowany na 2011/09/25 10:35:36:

    O tak, chętnie bym to zjadła i popiła cydrem! :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl