Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

czwartek, 20 października 2011

Filet wieprzowy ze śliwkami

Propozycja z kuchni francuskiej, ze słynnej serii książek kulinarnych wydawanych przez szkołę "Le Cordon bleu"


schab ze śliwkami

pół kg schabu bez kości
1 cebula
1 marchewka
sól, pieprz, tymianek, listek laurowy
kieliszek białego wina (225 ml)
szklanka bulionu cielęcego
pół szklanki gęstej śmietany
100 g śliwek suszonych bez pestek
łyżka oleju
łyżka masła

Z mięsa odciąć tłuszcz, błony i ścięgna, odłożyć je na bok.
Schab pociąć na plastry grubości ok. 2,5 cm, posilić, popieprzyć.
Na patelni o grubym dnie rozgrzać olej, dorzucić masło. Smażyć plastry schabu aż się zezłocą z obu stron.
Zdjąć mięso z patelni, przykryć folią, żeby nie wystygło.
Na patelnię przełożyć odłożone skrawki mięsa i smażyć aż zbrązowieją. Dodać posiekane warzywa, tymianek, listek laurowy i smażyć ok. 5 minut aż cebula się zeszkli. Wlać białe wino i gotować aż prawie całkiem odparuje. Dodać bulion, zmniejszyć ogień i dusić ok. 30 minut. Przecedzić sos, do przecedzonego wywaru dodać śliwki i śmietanę, gotować aż sos zgęstnieje. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Filety schabowe przełożyć na patelnię, zalać sosem i podgrzewać aż mięso będzie gorące.


Podałam jako małe co nieco, z chlebem.

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
czwartek, 20 października 2011 06:11

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/20 06:39:55:

    Smakowicie wygląda :) Ja lubię schab ze sliwką, myslę,że śliwki do miesa pasują po prostu super :)

  • wrotka_online napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/20 08:28:40:

    Uwielbiam schab ze śliwkami :) Bardzo ciekawy przepis, na pewno wypróbuję.

  • panna_ce napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/23 15:04:12:

    chociaż sama nie przepadam za wieprzowiną ta wygląda na prawdę smakowicie, a te śliwki strasznie mnie zaintrygowały :)

  • negresca napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/24 06:10:39:

    Dziękuję:)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl