Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

poniedziałek, 31 października 2011

Wołowina z gruszką

Propozycja z kuchni francuskiej; sos pomarańczowo-gruszkowy jest obłędny! i nadaje mięsu bardzo wykwintnego charakteru:)


wołowina z gruszką

pół kg pieczeni wołowej
2 gruszki
pół szklanki soku pomarańczowego
ząbek czosnku
łyżka musztardy Dijon
łyżka brandy
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, oliwa

Mięso natrzeć solą, obsmażyć ze wszystkich stron na gorącej oliwie, przełożyć do brytfanny i upieć w piekarniku (200 st. C) aż będzie miękkie, co będzie trwało jakieś 1,5 do 2 godzin.
W tym czasie przygotować gruszki i sos.
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki.
Do rondelka wlać sok pomarańczowy, rozcieńczyć nieco wodą, włożyć gruszki i zagotować. Od zagotowania gotować jeszcze 5 minut.
Wyjąć gruszki. Odlać nieco płynu, dodać do niego mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Do pozostałego soku dodać posiekany czosnek i musztardę. Zagotować.
Dodać wymieszany sok z mąką i mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Dodać brandy, doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Mięso pokroić na plastry, obłożyć gruszkami, polać sosem.


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
poniedziałek, 31 października 2011 06:18

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • zadamek46 napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/31 06:45:10:

    rzeczywiscie wykwintne danie. Zet

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/31 09:55:02:

    Pięnie podane! Na pewno smak rewelacyjny.
    Pozdraiwam:)

  • citrouille napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/31 18:16:42:

    Nie wiem, nie kojarzy mi się to jakoś z kuchnią francuską, a sos przypomina raczej serowe fondue...

  • zemfiroczka napisał(a) komentarz datowany na 2011/10/31 18:45:21:

    Świetny pomysł! Uważam, że owoce bardzo się lubią z mięsem.

  • atina_bc napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/01 18:18:24:

    bardzo ciekawe połączenie:) No i pewnie smaczne:)

  • negresca napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/02 06:10:21:

    Ach, jakby to było miło móc poddać waszej ocenie potrawy, które przygotowuję:))))
    Citrouille, skojarzenia to bardzo indywidualna sprawa, nie można z tym dyskutować; ale co do francuskości potrawy - to naprawdę nie mam powodu nie wierzyć książce kucharskiej. To prawda, nie jest to tak znany klasyk, jak choćby wołowina po burgundzku, ale te klasyki to ja już dawno przerobiłam; ciągle jednak szukam nowych smaków, nowych połączeń i to zabrzmiało mi ciekawie. I faktycznie jest ciekawe i smaczne.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl