Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

wtorek, 11 grudnia 2012

14 dni do świąt - i to już najwyższy czas na pierniczki

14 dni do swiat

Zrobiłam wczoraj pierniczki do zawieszenia na choince. Dziś,  mam nadzieję, że uda mi się zacząć lukrowanie i ozdabianie.  W tym roku będą to duże choinki, średnie gwiazdki i małe aniołki. Na razie same golaski:)


mix gołych pierniczków

Z pierniczkami zawsze schodzi; ciasto jest bardzo miękkie i plastyczne, ale misterne wycinanie, przenoszenie figurek na blachę, czy potem lukrowanie - to jednak wymaga dużo czasu i serca:) i nie da się tego zrobić w ostatniej chwili.
Pierniczki przygotowuję według przepisu Bajaderki z Mniammniam http://www.mniammniam.com/Imbirowe_gwiazdki-1880p.html
Przepis dostosowany do polskich realiów (melasę zastępuję miodem)


1/2 kostki masła
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka przyprawy do pierników
szczypta soli
1 duże jajko
2 łyżki miodu
3 szklanki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sposób przygotowania
Masło i margarynę utrzeć z cukrem, solą i przyprawą do pierników na lekką i puszystą masę. Dodać jajko i miód i dobrze rozetrzeć. Wsypać połowę mąki do masy i dokładnie utrzeć, wsypać pozostałą mąkę i mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Podzielić ciasto na pół, każdą połowę spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Na lekko posypanej mąką stolnicy wywałkować ciasto (grubość jest dowolna - im cieńsze ciasto, tym kruchsze i delikatniejsze ciasteczka) i wycinać pierniczki. Układać na wyłożonej pergaminem blasze. Piec 10-12 minut, aż zaczną się lekko rumienić na brzegach. Wystudzić na drucianej siateczce.
Polukrować.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
wtorek, 11 grudnia 2012 06:28

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • atojaxxl napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/11 07:08:01:

    Ja też "piernikuję" od kilku dni, część już polukrowana, część czeka na swoją kolej. Jeszcze upiekę figurki do szopki, mam z ubiegłego roku ale lukier zżółknął choć zapach pozostał.

  • majanaboxing napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/12 06:44:11:

    Piękne. U mnie tez pierniczkowy zapach. :)
    I będę robić jeszcze jedne :)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl