Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

środa, 19 grudnia 2012

Zamiast strucli makowej

Zamiast typowej zawijanej strucli makowej, proponuję hamantasze - żydowskie ciastka nadziewane makiem. Ciasto na nie jest niezwykle kruche i smaczne, i przez kilka dni zachowuje świeżość.


hamantasze z makiem

Ciasto: 12 dag miękkiego masła
pół szklanki cukru
3 łyżki miodu
30 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Utrzeć masło z cukrem i miodem.
Mąkę zmieszać z proszkiem i sodą, dodać do masła. Dodać roztrzepane jaja z ekstraktem. Wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na 2-3 godziny do lodówki.

Nadzienie:
1/4 szklanki wody
1 łyżka rumu
1i 1/2 szklanki sparzonego i 2 razy zmielonego maku
1 białko
18 dag cukru
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
sok z pół cytryny
sok z pół pomarańczy
10 dag rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki miodu lub dżemu morelowego
6 dag masła
Wodę z rumem zagotować, wsypać do niej zmielony mak, dodać białko, cukier, ekstrakt, soki, rodzynki i cynamon. Mieszając, podgrzewać ok, 5 minut. Następnie dodać miód i masło, podgrzewać aż powstanie jednolita masa. Ostudzić.

Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty, na każdym układać nadzienie, i sklejać brzegi po przekątnych.
Układać na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, piec ok. 20 minut na złoty kolor.
Smacznego!


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
środa, 19 grudnia 2012 06:44

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • 2zadamek46 napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/19 11:44:57:

    hamantasze - są znakomite polecam Zet

  • 1kamik1 napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/20 21:01:59:

    Nie mam rumu,może się obejść bez,czy to już nie to samo?

  • negresca napisał(a) komentarz datowany na 2012/12/20 22:46:19:

    1kamik1, robiłam również z likierem pomarańczowym, chodzi głównie o aromat, myślę, że olejki rumowy albo pomarańczowy też będą dobre:)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl