Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

piątek, 18 lipca 2014

Kończy się sezon na czereśnie

Czereśnie to jedne z moich ulubionych owoców.

Tak bardzo na nie czekam, a tak krótko są dostępne.

Teraz jeszcze są, aczkolwiek coraz droższe.

Lubię zakończyć śniadanie garścią tych owoców.

czereśnie

A dziś proponuję danie z portalu www.mniammniam.pl: pierś indyka z glazurowanymi czereśniami – przepyszne! - czekam na nie cały rok:)

 

2 filety z piersi indyka
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
mała szczypta pieprzu cayenne
dwie łyżki masła
łyżka oleju

glazurowane czereśnie: ok. 30-40 dag dojrzałych czereśni
łyżka cukru (najlepiej brązowego)
2 łyżki octu balsamicznego
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

 

Z czereśni trzeba usunąć pestki.

Filety rozpłaszczamy nasadą dłoni. Każdy solimy, pieprzymy i posypujemy odrobiną pieprzu cayenne.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy olej i smażymy filety z obu stron przez minutę na silnym ogniu a następnie przez 2-3 minuty na średnim ogniu.

Usmażone mięso zdejmujemy z patelni i odstawiamy przykryte na bok.
Na pozostały po smażeniu tłuszcz wrzucamy cukier, smażymy pół minuty, aż się całkiem rozpuści,  dodajemy wypestkowane czereśnie i cały czas mieszając smażymy ma sporym ogniu przez 2 minuty. Dolewamy ocet balsamiczny, pieprzymy i smażymy jeszcze następną minutę.

Na talerzach układamy usmażone filety, na nie kładziemy porcję glazurowanych czereśni.
Gotowe:)





Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
piątek, 18 lipca 2014 09:37

Polecane wpisy

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl