Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

piątek, 19 grudnia 2014

Pierniczki w Pałacu

 Czas na małą przerwę w świątecznym zabieganiu:)

Pierniczki upieczone, czekają na lukrowanie, można zrobić małą kawę, pachnącą wanilią i czekoladą i poczytać smakowity tekst o pieczeniu pierniczków w świetnej książce Krystyny Uniechowskiej-Dembińskiej pt. „Był pałac” (opisującej życie polskiego dworu na początku II wojny światowej, kiedy jeszcze próbowano ocalić dawny czas, i wszystkie obrzędy, przygotowania i zwyczaje świąt Bożego Narodzenia)



pierniczki w pałacu

 

"Ciasto na małe pierniczki, mniej atrakcyjne smakowo, bo przezna­czone do powieszenia na choince, było już zaczynione. Panna podkuchenna wałkowała je, pani naczelna kucharka sprawdzała grubość placka palcem: - Mają być na pół paznokcia - a ja wycinałam szklan­ką kółka, potem w kółku dziurkę wąskim kieliszkiem do rumu.

-    Nie na nitki, bo plączą się w igłach - tłumaczono - przez dziur­ki przewlecze się kolorowe wstą­żeczki...

Pierniki choinkowe po upiecze­niu pozostawały łyse, natomiast ogromna ilość przeznaczona do za­gryzania kaw, słodkiego wina, de­serów, miała zostać polukrowana.

Już w trzech garnuszkach bul­gotały trzy rodzaje lukrów: żółty cytrynowy, pewnie podbarwiony szafranem, różowy z sokiem wiś­niowym i spécialité de la maison - lukier anyżkowy zabarwiony ta­jemniczą miksturą na niebiesko. W czasie robienia wypieków druga kuchnia zmieniała się w jaskinię czarownic. Jak z Makbeta. To po­chylanie się kobiet nad garnkami i lukrem, wwąchiwanie się w nie, doprawianie szczyptami tego i owego, poszeptywania niby zaklęcia, porozumiewawcze spojrzenia, sprawdzanie, czy wystarczająco gęsta iź ciągnie się za łyżką... Trzecim rodzajem pierniczków była miętowa krajanka. Pozwolono mi kroić ukośne romby z ciasta, które własnoręcznie wałkowała pani naczelna kucharka.

-             Mają być równiusieńkie jak nie przymierzając, kołki w płocie - przykazała.

Układa się je na paterze w gwiazdy, jedna warstwa na drugiej, artystycznie.

Do tych pierniczków w specjalnym płaskim rondlu przygotowano miętowy lukier barwiony na zielono wywarem ze szpinaku. Po upieczeniu ułożone w drucianym koszyku zanurzano partiami w pachnącej miętowej mazi. Zwykłe, płaskie, nieprzeznaczone na artystyczne ułożenia, których stosy miały stać po wszystkich kątach Pałacu, aby w każdej chwili można było sięgnąć po pierniczka, wycinałyśmy blaszanymi foremkami. W serduszka, romby, trójkąty. Cała geometria do wglądu. Rozłożone na arkuszach woskowanego papieru czekały na lukrowanie. Kucharki, uzgodniwszy gęstość i barwę lukrów, pędzelkami malowały szeregi geometrycznych figur."

 

A oto mój przepis na pierniczki, właśnie takie do chrupania, cienkie, przepyszne!

1/2 kostki masła
1/2 kostki margaryny
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka przyprawy do pierników
szczypta soli
1 duże jajko
2 łyżki miodu
3 szklanki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej

sposób przygotowania
Masło i margarynę utrzeć z cukrem, solą i przyprawą do pierników na lekką i puszystą masę. Dodać jajko i miód i dobrze rozetrzeć. Wsypać połowę mąki do masy i dokładnie utrzeć, wsypać pozostałą mąkę i mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Podzielić ciasto na pół, każdą połowę spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Na lekko posypanej mąką stolnicy wywałkować ciasto (grubość jest dowolna - im cieńsze ciasto, tym kruchsze i delikatniejsze ciasteczka) i wycinać pierniczki. Układać na wyłożonej pergaminem blasze. Piec 10-12 minut, aż zaczną się lekko rumienić na brzegach. Wystudzić na drucianej siateczce.
Polukrować.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
piątek, 19 grudnia 2014 10:07

Polecane wpisy

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl