Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

czwartek, 28 lipca 2016

Młode kozaczki z makaronem

To nasza tradycyjna, rodzinna potrawa lata.

Zmieniają się tylko rodzaje grzybów – tym razem kupiłam piękne, młode, czerwone kozaczki.

2 garście makaronu (nitki lub wąskie wstążki)

2 garście leśnych grzybów

1 cebula

Sól, grubo mielony pieprz, mielona papryka

Łyżka oleju, łyżka masła

 

Wyczyścić grzyby, wypłukać, wrzucić na lekko osoloną wodę, obgotować przez ok. 10 minut.

Odcedzić (wywar przyda się do zupy grzybowej), posiekać grzyby w drobną kostkę.

Cebule również posiekać w kostkę.

Do rondla wlać olej, rozpuścić masło, wrzucić cebulę i grzyby, przesmażyć, podlać niewielką ilością gorącej wody, dusić aż płyn całkowicie niemal wyparuje. Doprawić.

Ugotować makaron, odcedzić, wymieszać go w rondlu z grzybami.

Świetnie smakuje również odgrzewany.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
czwartek, 28 lipca 2016 09:33

Polecane wpisy

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl