Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

środa, 13 lipca 2016

Pierożki z jagodami

Na targach i blogach – fioletowo od jagód.

Śpieszę i ja z zaproszeniem na pierożki z jagodami.

Na ok. 40 małych pierożków potrzebne nam będą:

Słoiczek jagód (0,25 ml)

3 łyżki cukru

Na ciasto:

30 dag mąki

Pół szklanki wrzącej wody

Szczypta soli

Jajko

2-3 łyżki oleju

Do podania: 20 ml gęstej śmietany, 3 łyżki cukru

 

Jagody wymieszać z cukrem.

Do mąki dodać szczyptę soli, zalać wrzącą wodą, zostawić chwilę, żeby przestygła.

Dodać jajko, olej, wyrobić ciasto.

Z ciasta uformować wałek, kroić go na małe kawałki, każdy rozwałkować na krążek.

Na krążki nakładać jagody, zlepiać.

Zagotować w dużym rondlu wodę, lekko osolić, wrzucać na wrzątek partiami pierożki, gotować ok. 2 minut od wypłynięcia ich na powierzchnię.

Wyjmować łyżką cedzakową.

Podawać polane śmietaną wymieszaną z cukrem.

Pyszne są również odgrzewane, posypane na patelni cukrem, który ładnie się skarmelizuje.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
środa, 13 lipca 2016 09:35

Polecane wpisy

  • Pierogi ku czci św. Jacka

    Bardzo podoba mi się tradycja robienia pierogów w dzień św. Jacka, tj. 17 sierpnia (według legendy to właśnie pierogami karmił św. Jacek ubogich, wśród których

  • Jak rosół to i pierogi

    Zwykle u nas w domu tak było: w niedzielę rosół, a w poniedziałek pierogi z mięsa rosołowego. To miła tradycja. A więc zapraszam: ugotowane mięso wołowe z rosoł

  • Pierożki z jagodami

    Robię je tradycyjnie, jak to pierogi, ale podaję nie ze śmietaną, lecz podpieczone na maśle, ze skarmelizowanym cukrem. Takie lubię najbardziej.  Ciasto

  • "Pierogi z gęsią i pieczonymi jabłkami"

    Składniki: 2 piersi z gęsi, bez skóry 2 słodkie jabłka pół łyżeczki cynamonu 1 łyżka miodu sól i pieprz do smaku 4 goździki 2 łyżki gęsiego tłuszczu Ciasto na p

  • Z jagodami

    Prawie wszyscy lubią jagodzianki . Te drożdżowe bułki z czarnymi jagodami można jeść przez cały rok, gdyż na nadzienie można przecież brać przetwory. Ale najbar

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl