Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

poniedziałek, 25 lipca 2016

Zupa jarzynowa z kalarepką

Wiem, że tytuł w sumie jest głupi, bo przecież kalarepka to też jarzyna.

Ale nie należy do standardowego zestawu warzyw do jarzynówki, a nadaje jej zupełnie inny, ciekawy smak. Zapraszam:

Cebula, marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, mała kalarepka

2 ziemniaki, łyżka makaronu zacierkowego

2 małe prawdziwki (niekonieczne, ale dodają tego specyficznego smaku, który uwielbiam)

Olej, masło, łyżka gęstej śmietany

Koperek

Sól, grubo mielony pieprz, mielona papryka

 

Por pokroić w półkrążki, cebulę w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju i łyżce masła.

Dodać starte na grubej tarce kalarepkę, marchewkę, pietruszkę i seler, przesmażyć, po czym zalać warzywa wodą, lekko osolić.

Kiedy całość się zagotuje dodać zacierkę i ziemniaki pokrojone w kostkę oraz grzyby pokrojone w paski i przesmażone na patelni na maśle.

Gotować do miękkości.

Doprawić przyprawami i łyżką śmietany. Posypać koperkiem.

Smacznego

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
poniedziałek, 25 lipca 2016 09:29

Polecane wpisy

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl