Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

piątek, 26 sierpnia 2016

Piątkowa kompozycja obiadowa

Spodobało mi się układanie bukietów warzyw na piątkowy obiad.

Dziś kolejna propozycja: z ziemniaków, fasolki szparagowej złota wstęga i czerwonych kozaczków (które akurat królują na targu)

Na 2 porcje:

6 małych ziemniaków

Pół kilograma fasolki złota wstęga

6 czerwonych kozaczków

1 mała cebula

Koperek

4 pomidorki koktailowe

 

Ziemniaki i fasolkę gotujemy, każde osobno.

Kozaczki i cebulę siekamy w kostkę, przesmażamy na łyżce oleju i łyżce masła, podlewamy niewielką ilością wrzącej wody, dusimy ok. 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem.

Układamy na talerzach grzyby, fasolkę i ziemniaki.

Ziemniaki posypujemy koperkiem i wiórkami masła.

Fasolkę polewamy stopionym masłem z bułką tartą.

Dokładamy pomidorki.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
piątek, 26 sierpnia 2016 07:56

Polecane wpisy

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl