Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

czwartek, 04 sierpnia 2016

Potrawka z cukinii

Nazwałam to potrawką, z braku innego określenia. Robi się podobnie jak leczo, ale leczem nie jest, nawet odmianą lecza, bo nie ma tam papryki.

Co zatem jest?

To, co było w lodówce:)

Pół cukinii

2 cebule

Ćwiartka małej kapusty

2 pomidory

Garść ugotowanego bobu

Kilka małych prawdziwków

Łyżka oliwy, 2 łyżki masła

Sól, pieprz, zioła prowansalskie, mielona papryka

 

Przygotowujemy warzywa: szatkujemy kapustę, kroimy cebulę w cienkie półkrążki, obieramy cukinię (moja miała grubą skórę), usuwamy gniazda nasienne, kroimy na kostkę, z pomidorów zdejmujemy skórkę i kroimy w kawałki.

W szerokim rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy masło i wrzucamy warzywa, mieszamy podsmażając, po czym dolewamy nieco wrzątku i dusimy.

Dodajemy zblanszowane i pokrojone grzyby oraz ugotowany bób.

Lekko solimy i dusimy aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Doprawiamy przyprawami.

Wyłączamy gaz i zostawiamy potrawę na kilka godzin, aż się przegryzie.

 

Pyszne! A dodatek kapusty nadspodziewanie do tego dania pasuje.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
czwartek, 04 sierpnia 2016 08:23

Polecane wpisy

Kalendarz

Marzec 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl