Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

wtorek, 16 sierpnia 2016

Tort kanapkowy

Myślę, że to fajna propozycja na małe przyjęcie

b_tort_kanapkowy

Z tym tortem to u mnie jest cała historia.

Już kiedyś go robiłam, dawno, dawno, w latach 80-tych, kiedy w sklepach było biednie, chudo. A ja ambitnie wczytywałam się w różne porady, jak by można mimo to robić swoje przyjęcia smacznie i atrakcyjnie. Tort kanapkowy zrobił na mnie wrażenie.

Ale, jak się okazało, nie na wszystkich moich gościach. Jeden chłopak wyśmiał mnie po prostu.

Do dnia dzisiejszego nigdy więcej go nie powtórzyłam.

Ale ciągle miałam go w pamięci. I w końcu pomyślałam sobie, a co tam, zrobię go dla siebie, tak na próbę.

Polecam.

Może wasi goście będą bardziej otwarci.

b_kanapkowy_porcja

Składniki:

1 okrągły chlebek (miałam pszenno-żytni, ale lepszy byłby pszenny)

Należy obkroić skórkę ze wszystkich stron, a zwłaszcza ze spodu, po czym przekroić chleb na cienkie plastry (ważne aby plastry były cienkie, te które mnie wyszły są trochą za grube).

Każdy plaster smarujemy z obu stron majonezem, a kiedy się wchłonie, smarujemy jeszcze masłem (pieczywo  nie może być suche).

 

Pasta jajeczna:

2 jajka ugotowane na twardo zetrzeć na tarce, dodać pół cebuli pokrojonej w drobniutką kostkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z czubatą łyżką majonezu

 

Pasta z szynki

10 dag szynki pokroić w drobniutką kostkę

5 dag sera żółtego zetrzeć na grubej tarce

Wszystko wymieszać z łyżką majonezu

 

Pasta twarogowa

5 dag białego sera rozdrobnić widelcem, dodać 5 dag bryndzy lub słonego sera typu bałkańskiego, dodać pół cebuli pokrojonej w drobniutką kostkę, dodać pokrojony drobno szczypiorek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z czubatą łyżką majonezu

 

Przekładać kolejne plastry chleba pastami.

 

Dekoracja:

Posmarować cały tort serkiem almette (np. z ziołami), udekorować plastrami ogórka konserwowego i rukolą, pomidorkami koktailowymi, oliwkami  i różyczką z szynki, oprószyć pieprzem.

Zostawić w lodówce na kilka godzin.

Kroić jak tort, podawać na talerzykach ozdobionych dowolnymi dodatkami: rukolą, szynką, ogórkiem.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
wtorek, 16 sierpnia 2016 08:55

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • acia1065 napisał(a) komentarz datowany na 2016/08/16 12:27:47:

    Coś wspaniałego, znam go z imprez w latach 80 - tych. Robiłam raz i naprawdę wart zachodu! Popularny w krajach skandynawskich (smörgstrta).

  • negresca napisał(a) komentarz datowany na 2016/08/17 08:37:37:

    Dzięki, Aciu, że mnie rozumiesz! Może spróbuje jeszcze raz podać go na przyjęcie.

Dodaj komentarz

Kalendarz

Styczeń 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl