Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

poniedziałek, 10 października 2016

Każdy ma swoją ulubioną szarlotkę

Moja ulubiona jest z kruchego ciasta, z cukrową posypką, a jabłka kładę na ciasto tylko utarte, bez ich podsmażania czy duszenia.

Jest idealna.

30 dag mąki

15 dag cukru

10 dag masła

1 jajko

2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli

 

I na nadzienie:

3 duże jabłka odmiany szara reneta

4 łyżki cukru

Łyżeczka cynamonu

 

Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy i wyrabiamy ciasto, siekając nożem, a kiedy składniki będą już dobrze rozdrobnione i połączone ze sobą, zagniatamy szybko ciasto. Wkładamy do lodówki, aby oziębiło się.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C.

Blachę do wypieku wykładamy pergaminem.

Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z cukrem i cynamonem.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na pół.

Każdą połówkę wałkujemy na prostokąt o wymiarach blachy.

Jedną rozwałkowana połówkę dajemy na dno foremki, rozkładamy na cieście jabłka, przykrywamy drugim rozwałkowanym ciastem.

Posypujemy z wierzchu grubym cukrem kryształem, który dociskamy lekko dłonią do ciasta.

Nakłuwamy ciasto zaostrzonym patyczkiem.

Pieczemy ok. 40-50 minut.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
poniedziałek, 10 października 2016 08:32

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2016/10/12 10:06:47:

    Ależ apetyczna :)

  • negresca napisał(a) komentarz datowany na 2016/10/14 10:47:20:

    Dziękuję!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl