Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

piątek, 09 grudnia 2016

Raport z przedświątecznej kuchni – nalewka bakaliowa

Najwyższy czas nastawić bożonarodzeniową nalewkę bakaliową; w sam raz do świąt owoce i bakalie nabiorą pysznej alkoholowej mocy i będą miłym dodatkiem do filmu lub lektury. Na prezent też się nadadzą.

nalewka bakaliowa

10 dkg fig suszonych
10 dkg suszonych śliwek
10 dkg suszonych moreli
5 dkg rodzynek
10 dkg orzechów włoskich
1 pomarańcza
kawałek kory cynamonu, kilka goździków
ok. 25 dkg cukru
szklanka rumu (lub brandy)

Pomarańczę wyszorować i pokroić w plastry. Na dno słoika włożyć cynamon i goździki. Układać plastry pomarańczy i bakalie warstwami w słoiku przesypując cukrem. Zalać alkoholem. Odstawić w ciepłe miejsce. Na święta będzie gotowe i pyszne:)

 





Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
piątek, 09 grudnia 2016 10:51

Polecane wpisy

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl