Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

piątek, 13 stycznia 2017

Chowder bostońska zupa z małżami

Świetna, rozgrzewająca zupa na zimowe chłody, o smaku morskiej bryzy

W przeciwieństwie do chowderu nowojorskiego, bostoński nie zawiera pomidorów

chowder_bostoski

opakowanie mrożonych małży

1 duża cebula

4 ziemniaki

10 dag wędzonego boczku

olej i masło

szklanka mleka

łyżka mąki

2-3 łyżki śmietany

przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, papryka wędzona (lub chili), sos ostrygowy, pokrojona natka pietruszki

 

Zamrożone małże wraz ze skorupkami wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę, gotujemy kilka minut od ponownego zagotowania. Odcedzamy do osobnego garnka wywar z małży. Małże odrywamy od skorupek, kroimy na kawałki.

 

Cebulę i boczek kroimy w kostkę, wrzucamy do rondla na rozgrzany olej i masło, przesmażamy aż cebula się zeszkli. Wsypujemy mąkę, mieszamy, po czym wlewamy mleko, wodę i wywar z małży. Dodajemy ziemniaki, lekko przyprawiamy i gotujemy aż ziemniaki zmiękną.

Dodajemy małże.

Dodajemy śmietanę.

Chwilę jeszcze gotujemy aż zupa zgęstnieje.

Doprawiamy, posypujemy natką pietruszki.

I smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
piątek, 13 stycznia 2017 10:01

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl