Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

środa, 08 lutego 2017

Ekspresowy bakaliowiec

Keks bakaliowy, który robi się błyskawicznie, zawsze się udaje i jest pyszny. I nic nie trzeba ważyć.

Przepis mam od lat, od koleżanki Wandzi

bakaliowiec_Wandzi

4 jajka

4 łyżki stopionego masła

4 łyżki oleju

8 łyżek cukru

8 łyżek mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sok z połowy cytryny

bakalie (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa kandyzowana itp)

szczypta soli

 

Żółtka, 7 łyżek cukru i tłuszcze rozetrzeć mikserem, ucierając dalej dodawać mąkę, proszek do pieczenia, sok z cytryny.

Dodać bakalie wymieszać.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, na końcu ubijania dodać łyżke cukru.

Do ciasta dodać pianę, wymieszać.

Przełożyć do keksówki wyłożonej pergaminem.

Piec w temperaturze 180 st. C ok. 50 minut.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
środa, 08 lutego 2017 08:43

Polecane wpisy

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl