Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi rusko-pieczarkowe

Tradycyjny farsz do ruskich (ziemniaki, ser i cebulka) wzbogaciłam posiekanymi i podsmażonymi pieczarkami. Jest to pyszne połączenie!

pierogi_ruskopieczarkowe

3-4 ugotowane ziemniaki

20 dag twarogu

1 cebula

15 dag pieczarek

masło

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek niedźwiedzi

 

Cebulę i pieczarki drobno siekam i podsmażam na maśle, tyle tylko żeby się zeszkliły.

Ostudzone ziemniaki i ser ugniatam tłuczkiem do ziemniaków, dodaję cebulę i pieczarki, doprawiam przyprawami, mieszam na jednolitą masę.

Ciasto:

Do ok 30 dag mąki wsypuję szczyptę soli, zalewam szklanką wrzącej wody.

Kiedy nieco przestygnie dodaję 1 jajko i 3-4 łyżki oleju.

Wyrabiam elastyczne ciasto (w razie potrzeby dodaję albo nieco więcej mąki, albo nieco więcej wody).

Robię wałeczek, kroję go na kawałki i każdy kawałek rozwałkowuję.

Nakładam farsz, zlepiam pierogi.

Wrzucam na wrzącą, osoloną wodę, gotuje 2-3 minuty od wypłynięcia.

Odcedzam.

Najlepsze są odgrzewane na patelni.

wtorek, 07 lutego 2017, negresca
Tagi: pierogi

Polecane wpisy

Komentarze
2017/02/07 14:36:36
Nie próbowałam połączyć ruskich z pieczarkowymi ale pomysł bardzo mi się podoba!
-
2017/02/08 08:44:21
Dziękuję, zapraszam do spróbowania:)
-
2017/02/08 19:40:23
Odpatrzyłam ten farsz i dziś zrobiłam takie pierogi.
Dla mnie pieczarki w tym farszu niewyczuwalne (ruskie ;) przebijają), ale jeden z domowników (niepoinformowany o dodatku) pochwalił, że jakieś lepsze. Więc może jednak coś jest na rzeczy, oprócz tego, że zrobiło mi się dużo więcej farszu i następny obiad mam zamrożony. Pozdrawiam.
-
2017/02/10 15:33:06
Pieczarki nie są zbyt aromatycznymi grzybami, może to dlatego? Ale super, że jednak smakowały:)