Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Zapomniane, domowe smaki: kompot

Kiedyś nieodłączny element każdego domowego obiadu. Musiał być. Zmieniały sie tylko smaki, w zależności od sezonowych owoców, które właśnie dojrzewały.

Przypomniałam sobie o kompocie, czytając książkę "Kuchnia na plebanii"; księżowskie gospodynie nadal go nie pomijają.

Ja, niestety nieco o nim zapomniałam, zabiegana, zalatana, jadająca obiady na "jednej nodze".

A przecież u nas w domu, kiedy żyły babcia i mama, też zawsze był.

Teraz mam wreszcie trochę więcej czasu; czas wrócić do kompotów. Porcelanowy dzbanek z lat pięćdziesiątych jakoś przetrwał i czeka cierpliwie:)

domowy_kompot

Dziś kompot z mrożonych wiśni i jagód.

Gotowanie obiadu zaczynało się od kompotu. Bo musiał wystygnąć.

Zagotowałam w rondlu wodę, wrzuciłam mrożonki, kiedy ponownie zawrzało, gotowałam kilka minut. I przypominałam sobie sztukę jego doprawiania, ile dać cukru, może trochę cytryny...

Wyszedł idealny:)

czwartek, 16 lutego 2017, negresca
Tagi: napoje

Polecane wpisy

  • Chow mein z duszonym jabłkiem

    Chiński makaron chow mein i duszone jabłko to propozycja piątkowego obiadu gotowa w 20-30 minut. Nie jest to typowy makaron na słodko, dodatek pieprzu i papryki

  • Kotlety z jajek

    Przepis pochodzi z bardzo przeze mnie cenionej książki p. Maćka Kuronia "Kuchnia Rzeczpospolitej wielu narodów". Dzieło to zawiera chyba najbardziej kompletny z

  • Ekspresowy bakaliowiec

    Keks bakaliowy, który robi się błyskawicznie, zawsze się udaje i jest pyszny. I nic nie trzeba ważyć. Przepis mam od lat, od koleżanki Wandzi 4 jajka 4 łyżki st

  • Kawa z awokado

    Piliście kiedyś kawę z dodatkiem awokado? Ja piłam ale nie zachwyciła mnie. Podaję przepis, może komuś z Was posmakuje. Składniki: pół awokado 3/4 szkl mleka 1/

  • Koktajl bananowy

    Smaczny i szybki w przygotowaniu koktajl bananowy. Składniki: 1 banan 1 szkl mleka 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wlewamy mleko. Dodajemy

Komentarze
2017/02/16 13:21:33
Od lipca przygotowuję tradycyjne kompoty w słoikach. Mam małą zamrażarkę, więc zapasy robię do piwnicy. Zwykle robię mieszane, z kilku rodzajów owoców, na zasadzie "co działka dała". A ze śliwek a wcześniej z wiśni robię bez mieszania - uwielbiam te owoce z kompotu, domownicy wypijają płyn a ja objadam się owocami ze szkodą dla mojej tuszy. W zależności od owoców i ilości użytego cukru kompot ze słoika rozcieńczam w proporcji 2 części wody na 1 część kompotu.
-
2017/02/25 13:50:32
Popatrz, mama też robiła weki z kompotami, ale ja już odeszłam od tego.