Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Skrzydło wołowe

Niedawno "Teleexpres" wyśmiewał się z tego, że w sklepie przy kawałku mięsa umieszczono napis: "skrzydło wołowe". Skrzydło? Ho, ho, czy woły mają skrzydła? Ha, ha!

 No cóż, już na drugi dzień z kwaśną miną prostowali swoją niewiedzę i ignorancję.

Bo w podziale tuszy wołowej mianem skrzydła nazywa się część udźca wołowego

skrzydo_woowe

 

 

(grafika ze strony internetowej)

Skrzydło przeznacza się na dania pieczone, duszone a także smażone; nadaje się na steki, zrazy, kotlety panierowane, pulpety, klopsy, gołąbki i hamburgery.

 

czwartek, 09 marca 2017, negresca
Tagi: wołowina

Polecane wpisy