Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

wtorek, 18 kwietnia 2017

Świąteczne słodkości

Nie zapomniałam o świętach, ani o ciepłych życzeniach dla wszystkich, którzy tu zaglądają.

Naprawdę.

Tyle, że realne życie odsunęło na bok wirtualny świat i wizyty w nim.

Mój świąteczny stół ozdobiły koszyczki dla każdego biesiadnika.

st_wielkanocny_2017

Mazurki na moim stole:

Mazurek różany (duży i mini mazurki)

mazurek_rany_2017

mini mazurki

3 jajka

1 szklanka cukru

2 łyżki konfitury z płatków róży

10 dag mielonych migdałów

8 dag tartej bułki

na lukier:

białko 1 szklanki cukru pudru (lub trochę więcej) tak aby lukier był dość gęsty

do ozdoby: morele, migdały, płatki migdałowe, skórka pomarańczowa kandyzowana

 Całe jajka utrzeć z cukrem i konfiturą z róży.

Dodać mielone migdały i tartą bułkę, wymieszać.

Nagrzać piekarnik do 180 st. C.

Wyłożyć blaszkę papierem pergaminowym, rozłożyć równo ciasto, włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 minut, sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone (wbity patyczek powinien być suchy). Trzeba tutaj uważać, żeby nie przesuszyć zbytnio ciasta.

Przestudzić upieczone ciasto. Delikatnie zdjąć pergamin, przełożyć ciasto na deseczkę czy paterę, na której będzie podawane.

Przygotować lukier: rozetrzeć w makutrze białko z cukrem pudrem na gładką, płynną masę. Nałożyć lukier na mazurek. Ozdobić mazurek bakaliami.

Mazurek orzechowo-piankowy

mazurek orzechowo-piankowy

3 jajka

25 dag cukru pudru + jeszcze 2 łyżki

12 dag masła

12 dag mąki

25 dag zmielonych orzechów włoskich + kilka orzechów do dekoracji

2 łyżki rumu

1 wafel (opłatek)

suszone morele i rodzynki do dekoracji

 

Utrzeć na puch żółtka z 25 dag cukru pudru, dodawać porcjami miękkie masło, następnie mąkę, rum i orzechy.

Przyciąć wafel do wielkości blachy, na której będziemy piec mazurek.

Blachę lekko wysmarować masłem, wyłożyć pergaminem, na pergaminie położyć wafel, rozłożyć na nim ciasto.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać 2 łyżki cukru pudru.

Pokryć pianą ciasto.

Piec ok. 30-35 minut w temperaturze 180 st. C.

Po upieczeniu, dopóki piana jest jeszcze ciepła i plastyczna, udekorować mazurek orzechami, morelami i rodzynkami.

 



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
wtorek, 18 kwietnia 2017 14:08

Polecane wpisy

Kalendarz

Czerwiec 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl