Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

wtorek, 16 maja 2017

Jak rosół to i pierogi

Zwykle u nas w domu tak było: w niedzielę rosół, a w poniedziałek pierogi z mięsa rosołowego.

To miła tradycja.

A więc zapraszam:

pierogi_z_misem_z_rosou

ugotowane mięso wołowe z rosołu (antrykot i kawałek pieczeni)

30 dag kapusty kiszonej

1 cebula

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka, czosnek niedźwiedzi

Mięso i kapustę zmielić w maszynce.

Cebulę drobniutko posiekać i podsmażyć na oleju.

Wszystko wymieszać, dodając przyprawy i przesmażyć razem w rondlu. Zostawić do ostygnięcia.

 

Ciasto:

ok 500 g mąki

1 jajko

szklanka wrzącej wody

5-6 łyżek oleju

szczypta soli

Do mąki dodać szczyptę soli, zalać wrzątkiem, wymieszać i zostawić do przestygnięcia.

Potem dodać olej i jajko i zagnieść ciasto.

Zostawić na ok. 20 minut, by odpoczęło.

Uformować 2 wałki, kroić je na kawałki, każdy kawałek rozwałkować na krążek. Nadziewać farszem i zlepiać.

Zagotować wodę w dużym rondlu, osolić i wrzucać na wrzątek partiami pierogi.

Wyjmować po 2 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię wody.

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
wtorek, 16 maja 2017 10:53

Polecane wpisy

Kalendarz

Sierpień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl