Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

czwartek, 25 maja 2017

Młoda kapusta - dwie odsłony

Miękka, owalna, ciemnozielona główka młodej kapusty była w sam raz na dwie potrawy: surówkę i kapustę zasmażaną.

moda_kapusta_2017

surwka_z_modej_kapusty1

Surówka:

ćwiartka główki młodej kapusty

1 marchewka

pół cebuli

sól, pieprz

2 łyżki majonezu (niezbyt gęstego)

Kapustę drobno poszatkować, lekko posolić, ugnieść rękoma i zostawić na kilka minut.

Marchewkę zetrzeć na grubej tarce, cebulę posiekać w cieniutkie półplasterki.

Całość wymieszać, doprawić do smaku, dodać majonez.

 

Kapusta na ciepło

3/4 główki młodej kapusty

1 cebula

łyżka oleju, 2 łyżki masła

łyżka mąki

sól, pieprz, łodyżka świeżego tymianku

Kapustę drobno poszatkować, cebulę posiekać w cienkie półplasterki.

Rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła, wrzucić cebulę i kapustę, lekko posolić, podsmażyć, mieszając, podlać niewielką ilością wody, dodać tymianek, gotować kilka minut na małym ogniu, do miękkości.

Rozgrzać na patelni łyżkę masła, dodać łyżkę mąki, smażyć na rumianą zasmażkę.

Dodać zasmażkę do kapusty, doprawić.

I gotowe.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
czwartek, 25 maja 2017 13:10

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/26 09:45:20:

    Obie wersje bardzo lubię. Sama nie wiem, którą bardziej :)

  • negresca napisał(a) komentarz datowany na 2017/05/26 13:15:20:

    To właśnie dylemat - dlatego najlepiej robić po trochu każdej:)

Dodaj komentarz

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl