Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

poniedziałek, 15 maja 2017

Nowalijkowy barszcz z botwinki

Zaczynają się już nowalijki.

Dziś proponuję barszcz z młodej botwinki

barszcz_botfinkowy

pęczek młodej botwinki

2 ziemniaki

mała cebula

szklanka zakwasu żurkowego

2-3 łyżki gęstej śmietany

sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek niedźwiedzi, szczypta papryki

 

Ziemniaki i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Zalewamy ziemną wodą i gotujemy.

Kiedy się zagotują, lekko solimy, dodajemy ziele i liść laurowy oraz wypłukaną i pokrojoną botwinkę (zarówno buraczki jak i łodyżki i liście, zostawiając kilka listków, aby dodać je na końcu gotowania).

Gotujemy całość do miękkości warzyw.

Wtedy dodajemy żurek, kiedy się ponownie całość zagotuje, dodajemy śmietanę, roztrzepując ją.

Doprawiamy do smaku przyprawami.

Na końcu dodajemy pokrojone listki botwinki, które poprzednio odłożyliśmy.

Smacznego!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
poniedziałek, 15 maja 2017 09:05

Polecane wpisy

Kalendarz

Wrzesień 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl