Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

wtorek, 08 sierpnia 2017

Wszystko na letnie leczo już jest

Lato w pełni i wszystko, co potrzebne na leczo już jest: cukinie, pomidory, papryka, cebula, dojrzałe, wygrzane słońcem.

A więc zapraszam:

letnie_leczo

mała cukinia

spora cebula

3 pomidory

1 papryka

kilka boczniaków

kawałek podsuszanej kiełbasy

sól, pieprz, gałązka rozmarynu i tymianku

olej i łyżka masła

 

Rozgrzać w rondlu olej, wrzucić pokrojone: cebulę, paprykę, boczniaki, kiełbasę oraz cukinię. Podsmażyć, podlać niewielką ilością wody. Dusić pod przykryciem, aż cukinia będzie przezroczysta.

Pomidory obrać ze skórki, pokroić, dodać do rondla.

Wrzucić rozmaryn i tymianek, lekko posolić, popieprzyć.

Poddusić, aż pomidory rozpadną się. Na końcu dodać łyżkę masła, ewentualnie doprawić jeszcze odrobiną soli.

Świetny letni obiad, dobry zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
wtorek, 08 sierpnia 2017 09:58

Polecane wpisy

Kalendarz

Październik 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl