Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

wtorek, 10 października 2017

Kalendarium kulinarne: październik

Dziś o tym, co króluje w mojej październikowej kuchni i o czym w październiku należy pamiętać:

kalendarium



  • Październik to czas grzybów.

W tym roku bardzo obrodziły i mamy w bród prawdziwków, kozaczków, maślaczków i rydzów.

Warto ususzyć prawdziwki (u mnie zapas już zrobiony) i nadszedł świetny czas na marynowane rydze.

Na stole goszczą: zupa grzybowa, pierogi z grzybami, sos grzybowy, jajecznica z grzybami, omlet z kurkami

  • Winogrona najlepsze są właśnie w październiku. Codziennie są na moim stole.
  • Jabłka - są już te które najbardziej lubię: ligol i jonagold. I oczywiście szara reneta na szarlotkę
  • Śliwki - zapraszam na ulubiony placek ze śliwkami

Trzeba pomyśleć o zakupach:

  • BIAŁY MAK i marcepan - jeśli planujecie rogale świetomarcińskie na 11 listopada - to najwyższy czas już je zamówić w którymś z internetowych sklepów, by zdążyły przyjść na czas.



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
wtorek, 10 października 2017 10:56

Polecane wpisy

Kalendarz

Listopad 2017

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl