Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

poniedziałek, 19 lutego 2018

Kulinaria w polskim Vogue

Pojawił się pierwszy numer polskiej edycji miesięcznika mody "Vogue".

vogue



Oczywiście wzbudził wielkie emocje, zwłaszcza okładka z Pałacem Kultury i czarną "Wołgą" w tle - przypominająca PRL-owskie zdjęcie sprzed lat! (dużo szumu o tym w necie).

Ale nie o modzie chciałam tu napisać (za mało się na tym znam i tylko staram się przedrzeć przez blisko 360 stron miesięcznika i stwierdzić, czy mi się spodoba na tyle by go od czasu do czasu kupować, czy nie).

Najpierw przedarłam się przez kilkanaście stron reklam do spisu treści (czy nie powinien być jednak ten spis treści na początku? przeglądanie kolejnych kartek w poszukiwaniu tego spisu budzi tylko irytację a nie zainteresowanie reklamą).

Kiedy wreszcie pojawiła się zawartość numeru, poszukałam artykułu o kulinariach - z reguły w każdym większym objętościowo piśmie coś takiego jest. Vogue nie stanowi wyjątku. Na stronie 344 mamy artykuł "Podróż do Szamapanii - wino z Bożym błogosławieństwem".

Czemu w polskiej edycji pisma zaczynamy kulinaria od Francji?

Tego nam nie wyjaśniono.

Artykuł jest ciekawy, zdjęcia trochę mnie rozczarowały.

Ciekawostką jest podanie menu kolacji, w której uczestniczyła autorka artykułu, a której głównym bohaterem był szampan.

Proszę bardzo:

Przystawka: Dom Perignon Rose 2005 i tarta z krewetkami, krążkami cebuli i szafranem

Danie główne: Dom Perignon P2 2000 i kuskus w śródziemnomorskim stylu, przepiórka i gęsia wątróbka

Sery: Dom Perignon P2 2000 i regionalny ser Chaource

Deser: Dom Pergnon Rose 2005 i lody waniliowe oprószone pieprzem w kompocie z miechunki



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
poniedziałek, 19 lutego 2018 09:57

Polecane wpisy

  • Robert Makłowicz powraca

    Pamiętacie programy kulinarne telewizyjnej Dwójki: "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza" i "Makłowicz w podróży"? Tych programów juz nie zobaczymy, ale zobaczy

  • Beaujolais Nouveau 2016

    Do mnie przybyło dopiero dziś, w sobotę, choć jego premiera była, jak tradycyjnie, w trzeci czwartek miesiąca. Kiedy go już spróbowałam, kiedy zaszumiało mi w g

  • Jesienne party inspirowane kuchnią Ameryki

    Oglądaliśmy film (o nim za chwilę), który kręcony był w Baton Rouge - stolicy stanu Luizjana. To narzuciło wybór serwowanej kuchni. A ciepłą, żółto-pomarańczową

Kalendarz

Kwiecień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl