Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

piątek, 16 lutego 2018

Regionalne placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z  dodatkiem kapusty kiszonej znane są w kuchni bieszczadzkiej i beskidzkiej; wielokrotnie jadłam je w lokalnych karczmach.

Łatwe do odtworzenia. Zapraszam

ziemniaczane_z_kiszon_kap

2 duże ziemniaki

spora garść kiszonej kapusty

1 cebula

1 jajko

łyżka mąki

sól, pieprz, kminek

olej

 

Kapustę odcisnąć z wody i przesiekać.

Cebulę pokroić w kosteczkę, wymieszać z kapustą, dodać kminek i przesmażyć na oleju. Przestudzić.

Ziemniaki utrzeć na grubej tarce, dodać mąkę, jajko, sól i pieprz. Wymieszać.

Połączyć z ostudzoną kapustą.

Rozgrzać na patelni olej i nakładać łyżką owalne placuszki. Smażyć z obu stron.

Świetne do czystego czerwonego barszczu.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
piątek, 16 lutego 2018 13:40

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • iss-ola napisał(a) komentarz datowany na 2018/02/16 22:04:34:

    Nie wiedziałam że istnieje takie połączenie, chętnie wypróbuję.

  • negresca napisał(a) komentarz datowany na 2018/02/17 06:30:18:

    Życzę smacznego!

  • mikimama napisał(a) komentarz datowany na 2018/04/09 14:07:37:

    Niedawno robiłam, bardzo nam smakowały

  • negresca napisał(a) komentarz datowany na 2018/04/10 13:02:23:

    Dziękuję za recenzję i cieszę się!

Dodaj komentarz

Kalendarz

Lipiec 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl