Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

piątek, 25 maja 2018

Zapraszam na zupę szparagową

Maj to najlepszy czas na szparagi. Ich specyficzny smak świetny jest również w zupie.

Zapraszam!

zupa_szparagowa

4-5 łodyg zielonych szparagów

4 ziemniaki

1 cebula

skrzydełko z kurczaka

2-3 łyżki śmietany

3 plastry bekonu lub bardzo chudego boczku

szczypiorek

sól, pieprz

 

Ziemniaki i cebulę obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać skrzydełko z kurczaka, lekko osolić i gotować do miękkości.

Szparagi obrać, odkroić główki i zostawić je na razie na boku. Pozostałe łodygi pokroić w plasterki, dorzucić do wywaru.

Kiedy warzywa będą już na wpół miękkie, dodać główki szparagów, gotować jeszcze kilkanaście minut.

Wyjąć z zupy główki szparagów.

Zupę zmiksować, dodać śmietanę, doprawić.

Włożyć z powrotem główki szparagów do zupy.

Boczek pokroić w paski, usmażyć na chrupko.

Do każdej porcji dodawać bekon i posiekany szczypiorek.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
piątek, 25 maja 2018 13:25

Polecane wpisy

Kalendarz

Sierpień 2018

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Wyszukiwarka

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl