Prowincja w globalnej wiosce

Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, słucha muzyki, pichci w kuchni. I fajnie będzie o tym porozmawiać

Wpis

środa, 30 stycznia 2019

Zimowy kapuśniak

Po świętach i Nowym Roku w mojej kuchni zapanował pewien przestój; nie ma póki co żadnych eksperymentów, posiłki są standardowe i klasyczne. To zwykła reakcja obronna organizmu domowej kucharki, która po świątecznych wyszukanych potrawach musi odpocząć i na nowo naładować swoje kulinarne baterie:)

Dziś, kiedy za oknem śnieg, zapraszam na gęsty, gorący i sycący kapuśniak.

zimowy kapuśniak

śnieg za oknem



pół kilograma kiszonej kapusty (takiej z marchewką w środku)

2 cebule

2 duże ziemniaki

sól, pieprz, szczypta ziarenek kminku, liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego

łyżka oleju

łyżka masła

2 łyżki mąki

kawałek kiełbasy lub boczku do smaku

 

Kapustę trzeba lekko posiekać (jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać wodą), przesmażyć na łyżce oleju, dodając pokrojoną w kostkę kiełbasę lub boczek, zalać wodą, tyle, żeby przykryła kapustę, wrzucić ziele angielskie, listek laurowy i kminek i gotować aż do miękkości, jakieś 30 minut.

W osobnym rondlu zalewamy zimną wodą pokrojone w kostkę ziemniaki i cebule, lekko solimy i gotujemy do miękkości ziemniaków.

Następnie łączymy kapustę z zupą, dodajemy pieprz. Gotujemy razem jakieś 15 minut.

Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy mąkę i robimy rumianą zasmażkę, którą dodajemy do zupy.

Całość gotujemy jeszcze jakieś 10 minut.

Smacznego!



Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
negresca
Czas publikacji:
środa, 30 stycznia 2019 11:06

Polecane wpisy

Kalendarz

Kwiecień 2019

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Wyszukiwarka

Tagi

Zakładki

Kanał informacyjny

Durszlak.pl